NVP: IKB moet meerprijs opleveren
Dat zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan. „Door de verzwaarde IKB-eisen kunnen we problemen eerder detecteren zodat de keten sneller kan handelen. Ook is de kans op fouten en fraude kleiner door de strengere criteria. Zo is het risico op incidenten met overschrijding van normen kleiner door de monitoring op kritische stoffen”, verklaart de Haan.
„De extra eisen leveren dus meerwaarde op. Maar afnemers zien dit nu als standaard en willen hier nog geen meerprijs voor betalen. Dat terwijl pluimveehouders meerkosten maken om aan de strengere IKB-eisen te voldoen.”
‘Met de retail om tafel’
Volgend jaar gaat de NVP er een speerpunt van maken om supermarktketens ervan te overtuigen dat een meerprijs voor IKB gecertificeerde producten op zijn plaats is. Ook met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging van de supermarktbranche en food service in Nederland en de Federatie van de Levensmiddelenindustrie (FNLI) wil de NVP-voorzitter begin volgend jaar om tafel.
„Door de verzwaarde IKB-eisen hebben IKB gecertificeerde producten meerwaarde waar pluimveehouders een meerprijs voor zouden moeten ontvangen. Wanneer afnemers niet bereid zijn daarvoor te betalen, wordt het in stand houden van IKB op den duur moeilijk. Maar zover hoeft het niet te komen. De verzwaarde IKB is een goed systeem om voedselveiligheid te waarborgen.”
Onder vuur
Door de fipronilcrisis kwam IKB onder vuur te liggen omdat Chickclean, zusterbedrijf van Chickfriend een IKB PSB-erkenning had voor het ontsmetten van de stallen. De mannen van Chickfriend reden in bedrijfswagens rond van Chickclean waarop dat IKB-logo te zien was. Een aantal kritische pluimveehouders stelde daarom dat IKB overbodig is en kwaliteitssystemen KAT en QS voldoende zijn om eieren en pluimveevlees aan Duitsland te kunnen leveren.
De Haan ziet dat anders. „Stel dat we in Nederland geen IKB meer zouden hebben, dan ben je overgeleverd aan de eisen van het Duitse KAT of QS-systeem. Als er geen IKB-systeem meer zou zijn, zou vanuit de EU-wetgeving verplichte monitoring, zoals periodiek salmonella onderzoek, anders moeten worden georganiseerd. En zijn veel andere zaken ook verplicht. Een kwaliteitssysteem en bepaalde controles blijven hoe dan ook noodzakelijk. Het is maar de vraag of dat voordeliger gedaan kan worden dan nu door Avined, Ovoned en Pluimned wordt gedaan. De NVP ziet de verzwaarde IKB als een goed instrument om de voedselveiligheid en -kwaliteit beter te waarborgen. Vanaf 2019 zetten we ons volop in voor een meerprijs voor deze IKB erkende producten.”