Van nat strooisel naar gezonde kippen en meer eieren
Overstap naar Freiland-hennen
Het bedrijf van Alfons en Mariëtte uit het Overijsselse Enter telt ruim 11.000 hennen (2 sterren Beter Leven Keurmerk). “Eind jaren ’50 hield mijn opa hier al kippen”, vertelt Alfons. ”In 1970 bouwde mijn vader de grootste vleeskuikenstal van Nederland. In 1973 kwam er een vleesvarkensstal bij met 240 vleesvarkens.” Begin jaren ’90 nam Alfons het bedrijf over. In 2000 maakte hij de overstap naar Freiland-hennen. “We hebben de vleeskuikenstal verbouwd waarbij we alles vernieuwd hebben. Alleen de ombouw bleef staan. In 2008 hebben we er een wintergarten naast gebouwd.”
Chronische darmontsteking en nat strooisel
Bij de vorige voerleverancier liep het een tijd lang prima tot de hennen last kregen van chronische darmontsteking. “De hele stal was nat. De kippen waren kaal en legden niet goed.” Rondes met zieke kippen, weinig eieren, een berg nat strooisel en tonnen verlies gaan je niet in de koude kleren zitten. “Het tast je zelfvertrouwen aan en je vraagt je af wat je verkeerd doet.”
Oplossing zoeken
Alfons vervolgt: “We hebben van alles geprobeerd om het op te lossen. We hebben de ventilatie aangepast, luzerne gevoerd, schelpengrit gegeven en nog veel meer geprobeerd, maar niets hielp. Het zou niet aan het voer liggen, maar de bijzondere oranje kleur en de bittere smaak vielen ons wel op.” Na een gesprek met Johan Schuttert (commercieel directeur AR) besloten Alfons en Mariëtte de proef op de som te nemen en het voer van AR te proberen.
Droog strooisel en meer eieren
“Het ging direct een stuk beter”, vertelt Alfons. “Al in de eerste ronde hadden we 6.000 eieren per week meer en was het strooisel kurkdroog. De kippen zagen er ook gelijk veel beter uit. Nu zitten we in de tweede ronde en leggen ze zelfs meer dan 12.000 eieren per week meer. Ook de eikwaliteit is na 60 weken nog steeds goed. De eieren zijn nog mooi, sterk en te sorteren.”
Kippen zien er beter uit
Voor Alfons en zijn vrouw Mariëtte is het vooral een opluchting dat de kippen eindelijk weer gezond zijn en goed leggen. Alfons vertelt dat de jaren vóór de overstap naar AR erg zwaar waren. “Bij de vorige voerleverancier liep het niet goed. Naast de tonnen die dit gekost heeft, leverde het veel stress op voor ons als gezin.”
Buitennesteieren
Sinds de hete zomer loopt de familie Wolter wel tegen een ander probleem aan. Mariëtte: “Tijdens de hitte zijn de hennen buiten het nest gaan leggen. Dit hebben ze helaas niet meer afgeleerd. Maar buiten dat gaat het hartstikke goed. Onze specialist Hans Ebbers gaf aan dat de resultaten verder verbeterd kunnen worden als het wat lichter is in de stal. Dit gaan we begin 2019 aanpakken. In februari beginnen we met de volgende ronde hennen. We kunnen niet wachten tot het zo ver is!”
Verstand van zaken
Alfons en Mariëtte zijn blij met de begeleiding door Hans Ebbers. “Echt een fijne man, het contact verloopt super en je merkt dat hij verstand van zaken heeft. Hij komt iedere 2 à 3 weken langs en als er iets niet in orde is bellen we hem.” Zonen Bjorn (26 jaar) en Djoey (25) helpen mee, maar hebben beide geen plannen om het over te nemen. Mariëtte besluit: “Dat is voor ons geen probleem. Ze moeten doen waar ze gelukkig van worden. Ikzelf vind het werk met de hennen prachtig. Als het goed loopt heb ik er hobby aan.”
Meer weten
Wilt u meer weten over het voer en advies van AR? Laat dan uw contactgegevens achter via het contactformulier. U kunt ook direct contact opnemen met verkoopleider Henno van den Bruinhorst.