NVP stomverbaasd over forse daling vleeskuikenprijzen
Tussen week 40 en 50 daalden de openbare noteringen van slachterijen met 8,1 cent en de Vernieuwde Basis Contract Notering (VCN) met 6,3 cent. De NVP verzamelde van enkele grote slachterijen in Duitsland de prijzen. Tussen week 40 en 50 daalden de Duitse prijzen met 3,3 cent, in vergelijking met de VCN scheelt dat 3 cent. „Onduidelijk is waarom de Nederlandse noteringen sterker daalden. De dalende notering niet volledig te verklaren uit marktontwikkelingen”, zegt De Haan.
Marktontwikkelingen
De vakbond verzamelde enkele feiten over de ontwikkelingen in de markt:
- Wereldwijd neemt de consumptie van kippenvlees toe, de vraag groeit (zie bijlage C, tabel 1), de ontwikkeling van de productie loopt daarmee in de pas, beiden groeien met 2 procent.
- De zelfvoorzieningsgraad in de EU schommelt sinds 2010 tussen de 103 procent en 105 procent (zie bijlage D, grafiek 1), de marktsituatie is niet fundamenteel gewijzigd.
- Vanwege regulering van de productie is de vleeskuikenmarkt in Nederland relatief stabiel, mede vanwege omschakeling naar concepten is het aantal vleeskuikens gedaald in de afgelopen periode (zie bijlage E, grafiek 1).
- De EU-import is 1 procent gegroeid (zie bijlage F, grafiek 1a) ten opzichte van jan-okt 2017, voornamelijk door invoer vanuit Oekraïne. De EU-export jan-okt 2018 is met 7 procent gegroeid ten opzichte van jan-okt 2017 (zie bijlage F, grafiek 1b).
- Vanaf april 2018 is de export van Braziliaans pluimveevlees naar de EU sterk afgenomen vanwege salmonella besmettingen en fraude. Volgens ingewijden is de import van Braziliaans pluimveevlees na oktober sterk gestegen.
- Jaarlijks daalt de prijs van pluimveevlees in het vierde kwartaal met gemiddeld 2 ct. (bron: agrimatie.nl, periode 2015-2017), circa 30 procent van de daling die we momenteel zien.
„De marktontwikkelingen geven geen afdoende verklaring voor de grote prijsdaling vanaf week 40. Het lijkt vooralsnog ook niet reëel om de sterke prijsdaling alleen toe te schrijven aan toegenomen Braziliaanse import”, concludeert De Haan.
Onverklaarbare daling conceptprijzen
„De daling van de producentenprijs (af boerderij) is (nog) niet terug te zien in de ontwikkeling van de consumentenprijs voor pluimveevlees (zie bijlage H, grafiek 1). Dat duidt op evenwicht in de binnenlandse markt of een oplopende marge voor vleesverwerkers en/of retailers, bij een afnemende inkoopprijs”, verklaart De Haan.
„Evenwicht op de binnenlandse markt valt te verwachten, aangezien retailers alleen concepten met traag groeiende kuikens in het assortiment hebben waarvoor vraag en aanbod op elkaar zijn afgestemd door concept regisseurs. Daarmee is het een op zichzelf staande markt die minder onder invloed staat van internationale ontwikkelingen. Toch zien we ook hier dalende prijzen, vanaf het vierde kwartaal circa 3 cent, met uitschieters tot 6 cent.”
Toegevoegde waarde beter verkopen
„Kippenvlees uit Nederland voldoet aan strenge wet -en regelging en borging vanuit private kwaliteitssystemen (vooral IKB Kip). Onder het toeziend oog van de strenge NVWA produceert de Nederlandse pluimveesector op een duurzame wijze smakelijk, veilig en gezond kippenvlees. „Dat hoort betaald te worden. We moeten af van de race naar de laagste prijs”, stelt De Haan.
De NVP roept ketenpartijen op de toegevoegde waarde te gaan ‘verkopen’. „Nederlandse kip staat voor vertrouwde premium kwaliteit. Dat verdient een goede prijs, in lijn met het regeerakkoord dat pleit voor een eerlijk inkomen voor de boeren. Het is tijd voor fairtrade in eigen land”, besluit De Haan.
Er gaan geruchten dat vleeskuikenslachterijen de vleeskuikenprijzen verlaagden omdat ze vonden dat ze afgelopen zomer te veel moesten betalen voor de kuikens en nu de misgelopen inkomsten van afgelopen zomer willen terug verdienen. De redactie van Pluimveeweb kan niet achterhalen of deze gerucht op waarheid berusten of niet.
Lees het volledige persbericht van de NVP met grafieken in de bijlage.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders