NVP: Meerkosten sterei meestal niet gedekt
Dat stelt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). De vakbond maakt zich hier grote zorgen over. „De kostprijs ten opzichte van een scharrelei stijgt met ruim 0,4 cent per ei; contracten dekken de meerkosten amper”, zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan. Wageningen Economic Research (WECR) rekende voor de NVP uit wat de meerkosten zijn van omschakeling naar Beter Leven 1 ster Leghennen.
De vakbond maakt zich zorgen over de omschakeling van Nederlandse supermarkten van scharreleieren naar één ster van het Beter Leven eieren keurmerk. Albert Heijn stapte eind oktober volledig over op minimaal één ster Beter Leven eieren. Sindsdien liggen er geen scharreleieren zonder ster meer in de schappen van de supermarktketen. Plus verkoopt al langer geen scharreleieren meer en ook Jumbo biedt het liefste alleen nog BLK-eieren aan. De verwachting is dat ook andere supermarkten het voorbeeld van Albert Heijn en Plus volgen.
Welzijn in het geding
Door deze stappen kan het overgrote deel van de Nederlandse leghennenhouders geen tafeleieren meer leveren aan de Nederlandse consument. In tegenstelling tot wat de Dierenbescherming (de organisatie achter het Beter Leven Keurmerk en het bijbehorende sterrensysteem) juist voorstaat, is het welzijn van de kippen dikwijls in het geding, volgens de NVP.
„Aangezien een deel van de leghennenhouders anders geen contract meer krijgen zijn ze gedwongen om hun scharrelstal uit te rusten met een overdekte uitloop en over te schakelen naar één ster Beter Leven eieren. De ventilatie is uitgerust voor scharrelhennen. Nadat de uitloop eraan is gebouwd is er o.a. veel meer tocht en vocht in de stal. Wij horen van leden dat er daardoor meer Coli problemen zijn.”
‘Veranderingen gaan te snel’
De omschakeling gaat volgens de vakbond te snel. „Leghennenhouders hebben minimaal een periode van tien jaar nodig om een investering terug te verdienen. Nu kunnen ze maximaal een contract voor één ronde tekenen. Wellicht stellen supermarkten volgend jaar weer nieuwe eisen en moeten leghennenhouders dan nog een keer investeren. Dat is financieel onmogelijk voor hen”, verklaart de NVP-voorzitter.
Veel leghennenhouders hebben zes jaar geleden nog fors geïnvesteerd toen ze hun stallen ombouwden van legbatterij naar scharrelhuisvesting. Ze hebben geen geld om nu al weer fors te investeren.
‘Contractvoorwaarden onvoldoende’
„Het is prima om te leveren wat de markt vraagt, maar de wijze waarop dat nu gebeurd is ongewenst en onverantwoordelijk. Ontwikkelingen moeten rekening houden met de investeringscyclus van een bedrijf en de investeringen moeten kunnen worden terugverdiend. En daar schort het aan, de contractvoorwaarden voor 1*BLK zijn onvoldoende om de benodigde investeringen snel genoeg terug te verdienen”, stelt de NVP-voorzitter.
„De NVP heeft door WUR laten uitzoeken welk effect de omschakeling naar 1*BLK heeft voor een scharrelbedrijf. De kostprijs stijgt met ruim 0,4 cent per ei. Deze meerkosten worden amper vergoed, al helemaal niet bij een dalende NOP-notering. Dat de eierhandel binnen BLK is aangewezen als ketenregisseur is een weeffout, die de (inkomens)positie van de pluimveehouder in de keten mogelijk verder verzwakt. Het is zaak dat BLK zich hierover buigt samen met de sector, we moeten af van de race naar laagste prijs”, zegt De Haan.
Vanwege de mededingingswet is het niet mogelijk om een vaste meerprijs voor stereieren af te spreken. De NVP roept minister Schouten en de politiek op om haast te maken met mogelijkheden om Nederlandse boeren een eerlijke prijs te betalen voor alles wat zij op verduurzamingsvlak extra doen en leveren.