Column: En de Boer hij ploegde voort
We moeten oppassen dat het voortploegen niet omslaat in frauderen en daarna een eigen leven gaat leiden. Een uitermate negatief beeld dat nu ontstaat; koren op de molen voor diegene bij wie we toch al geen goed kunnen doen.
En met name een drama voor die veehouders die het wel gewoon goed doen en zich aan de regels houden. Notabene het 20.00 uur Journaal opende ermee. En daarna de kranten, de Boerderij, Pluimveeweb, Nieuwsuur, Jinek. Kortom: het was hot news.
Bel rinkelen
Ik voel mij gemangeld. Gemangeld tussen de toch al heel lange bittere noodzaak om ons imago te moeten verbeteren, en nu opnieuw weer de nu wel erg negatieve berichtgeving. Als het waar is - zoals uit de steekproef naar boven kwam - dat bijna de helft van de onderzochte rundveehouders zich heeft beziggehouden met dit soort praktijken om gewoon keihard op papier te frauderen, dan vraag ik mij af wie er heeft zitten slapen.
Het gaat er bij mij niet in dat er in de rundveeketen van LTO geen bel is gaan rinkelen dat er wel erg inventief met geboortes werd omgegaan om het aantal dieren dat meetelt voor de fosfaatberekening zo laag mogelijk te houden.
Dat daardoor het I&R-systeem ook ontregeld werd en daardoor zijn doel voorbij schoot, is toch wel een kwalijke zaak; maar ik vraag mij af of ze zich daarvan bewust waren. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er straatjes schoongeveegd worden als een LTO Rundveehouderij-voorman aangeeft dat hij niet snapt hoe het kan dat hij hier helemaal niets van wist. En hij waste zijn handen in onschuld.
Cursusje mediatraining
Voorzitter van LTO Nederland Marc Calon liet zich in Nieuwsuur volledig in de hoek drukken door Twan Huys die hem de uitspraak in de mond legde alle fraudeurs als lid te royeren. Misschien is het goed als LTO voor de heer Calon een cursusje mediatraining organiseert, zodat hij zich wat beter kan weren als een doorgewinterde interviewer als Twan Huys probeert hem in een hoek te duwen waar hij (nog) niet in wil.
Dat de jaren ervoor de bomen tot aan de hemel groeiden en er ongenuanceerd uitgebreid is en het niet anders kon dan dat de mest/fosfaat een probleem zou worden, daar heeft niemand het meer over. Maar daar schieten we nu ook niet echt iets mee op; we zitten er mee.
Dit opgeteld bij de fraude in de hele mestverwerkingsketen - inclusief de veehouders die eind vorig jaar bekend gemaakt werden - betekent dat er nu geen veehouder meer in Nederland is die hier niet op de n of andere manier de gevolgen van gaat ondervinden. Hoe gaat Brussel nu om met de broodnodige derogatie? Houden we deze? Als we die kwijtraken zijn de gevolgen niet te overzien; in april zal het in het nitraat-comitaan de orde komen.
Buiten het potje gepist
Minister Schouten - deze week aanwezig bij Jinek - geeft mij tot dusverre toch een goede indruk. Alhoewel; als ik haar zie krijg ik de nijging haar te vragen hoe het op school gaat. Hoewel ze niet in een gespreid bedje terecht is gekomen, komt ze consequent over. En zal ze nu moeten laten zien hoe ver ze wil/kan gaan om niet alleen de fraudeurs aan te pakken, maar ook om het probleem op te lossen.
Het lijkt erop dat de maatregelen rigoureus zullen zijn voor de betreffende bedrijven. Ik ben benieuwd wat LTO nu gaat doen met die leden die buiten het potje gepist hebben. En waar ze de grens gaat leggen als ze zo ver wil gaan om leden te royeren. Er is geen veehouder in Nederland die niet heeft geprobeerd een maas in de wet te vinden om de administratieve en financie last van de afvoer van mest en productie van fosfaat te verlichten.
Wat de betreffende veehouders hebben uitgespookt, is niet goed te praten. Maar om ze nu te bestempelen als de grootste criminelen van Nederland gaat mij te ver. Dan moeten velen toch eerst eens de hand in eigen boezem steken alvorens te oordelen over een ander.