Column: Oorlog in Brabant
Terecht dat ZLTO en NVV daar tegen ageren. Maar ook de periferie moet opletten. Zonder boeren ook geen handel in voer, vlees en genetica. En geen bouwprojecten meer of fiscale adviezen. Dat gaat Brabant dus geld kosten.
Inmiddels heb ik al een groot aantal bedrijven uit de periferie achter mijn initiatief gekregen en is er al veel communicatie geweest met bestuur en politiek. Zowel mondeling als schriftelijk hebben we politieke partijen en hun bestuurders duidelijk gemaakt wat onze zorgen zijn.
Sommige partijen (zoals CDA en CU-SGP) vinden we meteen aan onze kant. Ook op steun van de PVV kunnen we rekenen (hoe stoppen we deze milieumaffia?). Van PvdA en GroenLinks hoeven we misschien niet veel te verwachten maar zij zijn nog redelijk genuanceerd. Met de SP is echter geen land te bezeilen.
Teleurgesteld in VVD en D66
Mijn grootste teleurstelling zit bij VVD en D66. Deze liberale partijen lijken zich helemaal te laten inpakken door Van Hout (SP). Alles voor het behoud van de coalitie waarin zij samen moeten werken met SP. Maar waar zijn de liberale principes gebleven en wat doen we met politieke ethiek? Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn maar openlijk liegen, een bepaalde bevolkingsgroep diep beledigen en asociaal beleid zijn toch niet de manieren waarop we het in ons beschaafd land doen?
GS van Brabant heeft GBackus gevraagd een onderzoek te doen naar de gevolgen van het voorgestelde beleid. Wat gebeurt er als alle veehouderijbedrijven (en ook alle stallen) per 2020 aan de ammoniak - emissie eisen moeten voldoen van 2028 en wat zijn de gevolgen van staldering (het uitkopen van de wijkers door de blijvers)?
Gedwongen stoppers
Vanuit de agrarische sector schatten we in dat de gevolgen groot zijn en dat er veel boeren gedwongen worden te stoppen. Met als gevolg daarvan ook een grote krimp in de periferie van de boer. Tot 7 april was het rapport van Backus nog geheim en alleen beschikbaar voor GS en een kleine groep ingewijden.
Maandag 3 april hadden we met onze lobbyclub een gesprek met Spierings en Van Hout. Er werd door hen meteen meegedeeld dat uit het rapport blijkt dat de gevolgen van hun voorstellen klein zijn. Natuurlijk hebben we dan even een dipje maar het aantal dieren zal nauwelijks afnemen en er komt ruimte voor de boeren die vooruit willen. Het voorgestelde beleid is daarbij nodig om zodoende een versnelling van de verduurzaming van de Brabantse veehouderij bewerkstelligen en een betere toekomst voor iedereen te verzorgen.
We hebben nog geprobeerd enkele verduidelijkende vragen te stellen maar het antwoord was steeds: het rapport is niet openbaar dus daar zeggen we niets over, maar maak je geen zorgen. Dus na een vriendelijk gesprekje van een uurtje gingen we weer huiswaarts. Tevreden? Niet echt. We hadden allen een onbehaaglijk gevoel. Dit kon niet kloppen.
Keihard voorgelogen
En inderdaad. Vrijdag 7 april is het rapport van Backus besproken in PS en wat we al vreesden, blijkt waar: we zijn keihard voorgelogen door de gedeputeerden! De mensen die wij betalen om op ons mooie Brabant te passen en er voor moeten zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen later ook nog prettig kunnen leven en werken, liegen en bedriegen om hun snode plannetjes erdoor te krijgen.
Vinden ze het gek dat we de politiek niet vertrouwen. In Den Haag struikelen twee ministers over een bonnetje. In Den Bosch maken twee gedeputeerden met list en bedrog de agrarische sector kapot. Waar blijven de eerlijke bestuurders die dit, afgezien van de inhoud van de plannen, niet accepteren? Wij strijden door.
Lees hier de column 'Brabantse politiek speelt vuil spel' die Huub Fransen in maart van dit jaar schreef.