Column: Kuikenbroederij in Gambia
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/76/003/foto_3_wim_marcelissen_bij_hb.-detail.jpg)
Ik heb in Gambia een dual-purpose (dubbeldoel) kip getroduceerd. Deze kip legt een flink aantal eieren en wordt daarna geslacht voor het vlees. Voor Gambia betekent dit dus een legkip en vleeskip in n. Dat hebben ze nog nooit gezien. Naast deze dual-purpose kip heb ik ook vleeskuikens die na 9 weken slachtrijp zijn. Beide types zijn razend populair aan het worden.
Ik lever hoofdzakelijk aan families en beginnende poultryfarmers. Dat zijn de mensen die het hardst hulp nodig hebben. Speciaal voor die groep is een klein businessplan ontwikkeld om de mensen te helpen wat beter vlees op tafel te krijgen en ook nog wat extra te kunnen verdienen. Zo kan een familie met bijvoorbeeld 20 vleeskuikens na 9 weken al een extra inkomen verdienen voor slechts een klein beetje werk (twee keer per dag voer geven).
Gratis training en presentaties
Om dat te kunnen bereiken geef ik gratis trainingen hier op de compound en presentaties voor groepen en op scholen. Een gratis training helpt de mensen om in elk geval met iets meer zelfvertrouwen aan het werk te kunnen. Ook na de training kunnen de mensen altijd bellen voor advies.
De jongens waar ik mee werk gaan ook regelmatig bij mensen thuis langs om naar een kippenhok te kijken en adviseren om dingen te verbeteren of anders te doen. Mensen krijgen alle informatie die ze nodig hebben inclusief voerschemas enzovoorts.
Geen import
Waar anderen hun eendagskuikens moeten importeren, produceer ik ze lokaal. Door lokaal te produceren kan ik tegen kostprijs verkopen. Ik probeer, om constant te kunnen leveren, ongeveer elke zes maanden nieuwe eieren te bestellen die ik hier dan uitbroed, waarna ik een selectie kan maken voor nieuwe moederdieren.
Het duurt namelijk ongeveer zes maanden voordat de moederdieren eieren gaan leggen en dat houden ze dan ongeveer n jaar vol. Dan moet ik dus al nieuwe moederdieren klaar hebben voor de leg en kan weer voldoende kuikens produceren.
Tetra Foundation
Voor dit project heb ik dan ook de Tetra Foundation opgericht, a non-profitable organisation. Ik heb hiervoor een website gemaakt en ben daarmee ook op Facebook actief. Het project begint naam te krijgen en is heel populair aan het worden. Een tweede doel van de Tetra Foundation is het opzetten en laten zien van een kleinschalig hatcherymodel wat eenvoudig kan worden gekopieerd en ergens anders kan worden opgebouwd. Daarmee kan Gambia dan langzaam maar zeker, en met betere kippen, meer kuikens zelf produceren zodat ze niet meer afhankelijk zijn van dure import. Want Gambia heeft altijd kippen nodig.
Echter:
Ik kan dit niet alleen!
Ik heb dit met minimale middelen opgezet maar er moet nog veel gebeuren. Ik heb geen organisatie of sponsors achter mij staan en moet het alleen doen. En dat valt niet mee. De eerste moederdieren zitten in hokken van overgebleven restmaterialen en deze hokken moeten nodig vervangen worden door fatsoenlijke behuizing. De nieuwe moederdieren heb ik inmiddels in goede en nette hokken zitten en ik heb nog zeker vier van zulke hokken nodig, inclusief sitters, legnesten, drinkers, feeders, vaccins, voer, enzovoorts.
5.000 euro nodig
Ik zit tegen mijn laatste reserves aan en heb minstens 5.000 euro nodig om de rest goed op te kunnen zetten. Dan moet het uiteindelijk mogelijk zijn om voldoende kuikens te kunnen verkopen om het project gaande te houden. Dit is niet alleen belangrijk voor mij maar vooral voor de Gambiaanse bevolking.
Een poosje terug heeft in vakblad Pluimveeweb en op www.pluimveeweb.nl een reportage over mijn pluimveebedrijf gestaan. Neem aub even een kijkje op: www.tetrafoundation.com en vindt mij op Facebook.Help mij alstublieft om Gambia te blijven helpen.
Wim Marcelissen