Column: Big data analyse, zegening of gevaar?
Door een samenloop van omstandigheden is deze rage ontstaan: de beschikbaarheid van grote hoeveelheden gegevens, de snelle ontwikkeling van sensoren om veel gegevens direct op het internet te plaatsen, de technische mogelijkheden om deze gegevens te ordenen en de wiskundige kennis om deze gegevens op een snelle manier te analyseren en met elkaar in verband te brengen leidden tot een nieuwe ontwikkeling. Big Data analyse!
Toepassingen
Ook binnen de veehouderij ontstaan hierdoor nieuwe mogelijkheden. Het meten van extra parameters rond de dieren (klimaat, lichaamstemperatuur, activiteit en geluid) kan leiden tot verbetering van de leefomstandigheden van de dieren en daarmee van de resultaten en het welzijn van de dieren.
Door een juiste analyse van de gegevens kunnen we sneller aanpassingen in de stal doorvoeren, waardoor de kans op problemen veel kleiner wordt. Van big data naar het nemen van de beste managementbeslissingen voor mens, dier en omgeving, ik kan bijna niet wachten.
Veehouderij en gezondheid
Op 13 juli heeft het RIVM de voorlopige resultaten van het grootschalige onderzoek naar de effecten op de gezondheid van veehouderij gepresenteerd. Op basis van een enorme hoeveelheid data hebben de onderzoekers een aantal positieve en negatieve effecten op de gezondheid van omwonende van veehouderijbedrijven aangetoond.
Onderzoekers vinden het fijn om over veel gegevens te kunnen beschikken om aan te tonen of de effecten significant zijn (dus geen toeval). Het is immers de bedoeling van het onderzoek om hypothesen te bewijzen of te verwerpen. Door de enorm grote hoeveelheid gegevens, worden ook kleine effecten zichtbaar en bewijsbaar.
Modellering
Nu werkt het RIVM samen met de andere onderzoekpartners aan een model om de effecten en veranderingen te kunnen toetsen. Wat gebeurt er als de hoeveelheid ammoniakemissie lager wordt, of de uitstoot van het verkeer af neemt? Zo kunnen toekomstige ontwikkelingen worden getoetst aan het gemaakte model.
Ook kan het effect van aanpassingen getoetst worden aan de samenhangende kosten of inspanningen. Hiermee kunnen we verstandige beslissingen maken met betrekking tot de investeringen die nodig zijn om de gezondheid te bevorderen. Allemaal winst: lang leve het onderzoek!
Verkeerde handen
Toen Alfred Nobel het dynamiet ontwikkelde, was dit bedoeld voor de mijnbouw. In die tijd nog een nuttige en wenselijke activiteit. Al snel bleek dat dynamiet ook uitstekend voor minder nobele doelen te gebruiken was. Zo gaat dat bijna altijd met nieuwe kennis als deze in verkeerde handen komt.
Gezien de snelle reactie van een aantal politici op het rapport van de RIVM, geldt deze wetmatigheid hier helaas ook. Door het significant aantonen van kleine effecten hebben nu, dankzij de big data analyse, alle politici wetenschappelijk en significant bewijs voor hun stellingen.
De veehouderij is slecht voor de volksgezondheid! Zie rapport RIVM, dus inkrimpen die Veehouderij!, roepen Van Dam en Dijksma in koor. Hiermee alvast hun handjes wassend in onschuld voor het geval de Q-koorts weer eens de kop op steekt.
Duiden en verstand gebruiken
Op de vraag hoe we met de resultaten van het onderzoek om moeten gaan, antwoordt Professor Dick Heederik op de informatieavond in Heeswijk-Dinther gematigder dan eerder op de televisie. Hij pleit voor een afgewogen interpretatie van de resultaten en geeft aan dat er zeker geen acute maatregelen nodig zijn.
Het te ontwikkelen model kan helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. De vraag of de gemeten gezondheidseffecten van wonen in de buurt van veehouderijbedrijven groter zijn dan het hebben van een huisdier of wonen in de stad werd niet adequaat beantwoord. Met big data analyse krijgen we daar in de toekomst waarschijnlijk een significant antwoord op.