Opinie: Jip werd een vrije vogel, boeren worden vogelvrij
De eis van het Openbaar Ministerie, op 29 november, in de zaak Jip de kip, gaat mogelijk grote gevolgen hebben voor veehouders in Nederland. De Officier van Justitie wil dat het stelen van een kip , in januari 2016 door dierenactiviste Sandra van de Werd uit een hok in de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, niet bestraft wordt.
De bevrijding van ‘Jip de kip’, heeft voor de argeloze burger een hoog aaibaarheidsgehalte. Arme Jip. Onderdeel van een kunstproject en mensen konden stemmen of zij geslacht moest worden of niet. Het feit dat de dierenactiviste een pakje vegetarische kipstukjes in het hok achterliet, vinden mensen dan ook nog erg grappig.
Het is echter helemaal niet zo grappig als het lijkt. Nederland telt steeds meer individuen en groeperingen die vinden dat de veehouderij in Nederland moet verdwijnen. Een deel van die personen en groeperingen schuwt harde maatregelen niet. Zo werden de afgelopen jaren veehouders regelmatig ‘getrakteerd’ op een bezoek van dierenactivisten in hun stallen. Soms door inbraak, vaak via deuren die boeren niet op slot hadden gedaan (insluiping). De activisten vinden het volstrekt normaal dat je andermans eigendom betreedt en daar filmpjes gaat maken van dieren in de stal. Hun argument is, dat dit is geoorloofd om ‘misstanden’ aan de kaak te stellen. In sommige gevallen werden zelfs dieren gestolen, zoals ook Jip de kip werd gestolen. “Bevrijden”, noemen activisten dat.
Aangifte
Tot nu toe konden boeren hiervan aangifte doen. Niet alleen van inbraak of insluiping maar ook van diefstal. Niet dat justitie veel doet met deze aangiftes overigens. Een varkensboer die dit jaar slachtoffer werd van inbraak door activisten in zijn stal, stelde onlangs dat je machteloos staat. “De politie stuurt je twee weken na de aangifte gewoon een briefje dat ze ‘niks verder zijn gekomen’ met je zaak. En daar kun je het mee doen.”
Als de rechter de eis van de Officier van Justitie in de zaak ‘Jip de Kip’ over twee weken bekrachtigt, betekent dit dat alle dierenactivisten in Nederland definitief een vrijbrief hebben gekregen om dieren uit stallen te “bevrijden”. Het OM zit dit niet als strafbaar. Activisten kunnen zich dan gewoon beroepen op deze rechtszaak en dieren meenemen omdat zíj vinden dat die dieren in nood verkeren.
Maar diefstal blijft diefstal en die moet in alle gevallen worden bestraft. Oók als het om dieren gaat en hoe hoog het aaibaarheidsgehalte ook is. Elke individu krijgt nu carte blanche om een stal in te wandelen omdat hij of zij vindt dat de dieren ‘gered’ moeten worden. Dieven hebben rechten en dieren hebben rechten, maar waar is het recht van de boer?
Eén ding kunnen we nu al vaststellen. Jip werd door Sandra een vrije vogel gemaakt, het OM maakt veehouders vogelvrij.
*Dit artikel is zaterdag 8 december verschenen in De Stentor