'China bouwt in rap tempo nieuwe bedrijven met 500.000 tot 1 miljoen hennen'
De 25-jarige techneut werkt en woont in China. Otten is managing director van Henan Dusan Biomass Technology CO LTD, een dochterbedrijf van Dorset Group uit het Gelderse Aalten. Het bedrijf bouwt onder meer drogers voor pluimveemest.
„De Chinese welvaart neemt steeds verder toe. Daardoor stijgt de behoefte aan dierlijke eiwitten zoals eieren en vlees. Chinese ondernemers spelen hierop in door alleen of samen met investeerders nieuwe pluimveebedrijven op te zetten.”
‘Eigenaar komt niet in de stal’
„De eigenaar van een Chinees pluimveebedrijf komt in tegenstelling tot zijn Nederlandse collega’s vrijwel nooit in de stal”, vergelijkt Otten. „Het werk in de stal laten ze aan hun personeel en bedrijfsleiders over.”
De medewerkers van het Chinese bedrijf volgden onlangs een training bij moederbedrijf Dorset in Aalten. Ze bezochten ook een Nederland leghennenbedrijf. „De leghennenhouder kwam in een overall uit de stal lopen. Toen ik zei dat dit de eigenaar was, waren onze Chinese medewerkers stomverbaasd”, vertelt Otten met een grote glimlach.
„Eigenaren van pluimveebedrijven die al langer actief zijn, en hun bedrijf nu uitbreiden, komen nog wel geregeld in de stal. Die lijken, wat dat betreft, meer op hun Nederlandse collega’s.”
Wel 99,9 procent legbatterij
Chinese bedrijven zijn veel groter dan Nederlandse. „Het grootste bedrijf huisvest 3,5 miljoen leghennen”, vertelt Otten. „En 99,9 procent van de hennen verblijft in legbatterijen”, schat hij in. „Chinezen zijn blij dat ze eieren kunnen eten. Om deze betaalbaar te houden voor de gemiddelde consument moeten deze zo goedkoop mogelijk geproduceerd worden, dus in legbatterijen”, verklaart Otten. Rondom de grote steden worden enkele stallen gebouwd, die ingericht zijn met volièrehuisvesting. „In de grote steden wonen ook rijke consumenten die deze ‘relatief dure eieren’, wel kunnen betalen.”
Veel Chinese pluimveebedrijven bestellen geen voer bij een voerfabrikant, maar stellen het zelf samen. „Op bedrijven met 1 of 2 miljoen hennen is het lucratief om zelf voer samen te stellen”, stelt Otten. Hoeveel eieren een Chinees per hen raapt, weet hij niet. „Daar heb ik geen zicht op.”
‘Milieu wordt steeds belangrijker’
Niet alleen de pluimveehouderij maar de hele economie in het land groeit in rap tempo. „De immense groei van de economie tast de luchtkwaliteit in het land aan. De Chinese overheid heeft hier steeds meer aandacht voor. Pluimveebedrijven moeten de uitstoot van geur, ammoniak en fijnstof verlagen. Maar niet alleen pluimveebedrijven, ook fabrieken moeten de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. De Chinese regering is bezig maatregelen op te stellen.”
Otten voelt zich als een vis in het water in China. „De Chinese pluimveesector groeit de komende jaren verder. Met onze drogers kunnen pluimveehouders de ammoniakuitstoot verlagen, de mest drogen en daardoor beter verwaarden. Voor ons zijn er voldoende kansen. Bovendien voel ik me steeds meer thuis in het land. Naast Dorset zijn er veel Nederlandse en Duitse bedrijven uit de pluimveesector actief in het land om te profiteren van de groei van de pluimveesector in China, weet Otten.