Column: Wat moet ik doen met een Geel Hesje?
Aantrekken en de straat op? Of alleen maar gebruiken waar het echt voor gemaakt is? Gaan roepen dat Rutten weg moet, of dat Schouten het anders moet gaan doen. Met verwondering heb ik gezien hoe snel iets kan ontploffen in Frankrijk; begonnen als een protest tegen de verhoging van de dieselprijs maar inmiddels lijkt het alsof iedereen die maar ergens een probleem mee heeft, mee demonstreert. Er is nu bijna niets meer goed; er wordt veel vernield omdat ook echte relschoppers mee zijn gaan doen en zo vindt de grote massa dat in ieder geval president Macron maar weg moet gaan. Alsof dat de oplossing is.
Wagen met mest
Ook onze Franse collega’s hebben de afgelopen jaren verschillende keren laten zien er niet voor terug te deinzen om actie te ondernemen door wegen of grenzen af te sluiten, een wagen mest, melk of eieren ergens voor een deur te storten als ze vinden dat de opbrengstprijzen te laag zijn of ergens anders door benadeeld of gedupeerd worden. Maar bereiken ze er wat mee, met die herrie; dat is de grote vraag. Regelmatig luidt het antwoord toch wel degelijk ‘ja’. In 2015 hebben de Franse boeren door acties bij de regering een pakket maatregelen ter waarde van 1.100 miljoen euro afgedwongen om de landbouw uit het slob te halen. Of daarmee het hele probleem opgelost was, is punt twee maar zo’n resultaat nodigt natuurlijk wel uit om dit middel sneller en vaker te gebruiken.
Behoorlijk wat geld
Moeten wij dan toch het gele hesje maar aantrekken en een container mest in Utrecht bij de NVWA voor de deur leeg kiepen omdat we vinden dat ze de fipronilcrisis veroorzaakt hebben en met geld over de brug moeten komen voor de gedupeerde pluimveehouders? Of een paar pallets eieren in Den Haag bij het ministerie van LNV op de stoep kapot gooien omdat we vinden dat ze niet genoeg doen om de Oekraïense eieren buiten de deur te houden?
Ongewild kwamen bij mij de herinneringen boven van de acties van de NVV in de jaren 90. Acties tegen met name de Wet herstructurering varkenshouderij (Whv) - wat zelfs minister Apotheker destijds mede de kop heeft gekost, wat later acties tegen het mestdossier en hierin hoofdzakelijk het punt van Minas en het drogestofgehalte - wat trouwens nog steeds loopt, en de actie in de vorm van een zaak tegen het voormalig Landbouwschap over te hoog berekende tarieven voor Aujeszky-entingen - wat ze gewonnen hebben en ervoor zorgde dat veel varkenshouders behoorlijk wat geld teruggekregen hebben.
Daad bij het woord
Het is maar een greep uit de voorbeelden en bij deze zaken zijn ook wel middelen gebruikt die niet direct voor de hand lagen. Maar door de daad bij het woord te voegen bleef resultaat niet uit. Ik wil de andere belangenbehartigers niet te kort te doen; onmiskenbaar heeft de NVV heel veel betekend voor haar leden en moet ik nog zien of de PVV - waar de NVV nu in opgaat - de vrijheid krijgt of neemt om voor haar leden evenveel te betekenen. De tijd zal het leren.
Pluimveehouders zijn gemiddeld genomen toch al wat gematigder; boven de rivieren nog weer meer dan eronder. Zit in de natuur, vraag me niet waarom of waardoor. Op veel gebieden zitten ze in hetzelfde schuitje.
Net als de varkenshouderij?
De verschillen van mening over de wijze van belangenbehartiging tussen LTO/NOP en NVP zijn in de loop der jaren vanaf het bestaan van de NVP in 2004 kleiner geworden en er wordt steeds meer en beter op de verschillende dossiers samengewerkt. Vanuit dat standpunt zou je kunnen zeggen: waarom niet net als de varkenshouderij? Laten we er één vereniging van maken, laten we met één mond spreken want samen ben je sterker.
Alhoewel… Ik zie toch de gemiddelde leden van LTO/NOP minder snel in een Geel Hesje rondlopen en daarom is het volgens mij niet verkeerd om het dan toch maar zo te laten. Je kunt het uitleggen dat elk nadeel zijn voordeel heeft in de wetenschap dat er nu wat te kiezen is, en ze elkaar waar nodig weten te vinden. Maar er is wel een club die zo nodig in een Geel Hesje wat sneller alleen met haar eigen belangen rekening houdt, en met niemand anders. Daar kun je het mee eens zijn, of niet.