'Berichtgeving Planbureau over vlees en klimaat gekleurd'
Een dergelijke voorstelling van zaken is misleidend, aldus de onlangs opgerichte stichting STAF. De stichting controleert publicaties in de landbouw op feiten of het gebrek daaraan. Ze spreekt partijen die een onjuiste weergave van de feiten geven daarop aan en verzoekt deze de publicatie te rectificeren. STAF zal daarvoor zo nodig een juridische procedure starten.
Krimp veestapel
Krimp van de veehouderij heeft op het totale klimaatvraagstuk volgens STAF een zeer beperkt effect. Het is onjuist te suggereren dat het eten van minder dierlijke producten aanzienlijk bijdraagt aan het Klimaatakkoord. Volgens het PBL levert het eten van minder vlees forse klimaatwinst op. Als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren zouden eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25 tot 40 procent.
In de recente PBL-rapporten Balans van de Leefomgeving (2018) en Analyse van het voorstel voor hoofdlijnen van het klimaatakkoord (2018) wordt de broeikasgassenuitstoot door de landbouw, met name de veehouderij, veelvuldig voorzien van subjectieve kwalificaties als ‘veel’, ‘aanzienlijk’ en ‘groot’.
Hooguit 4 procent klimaatwinst
Het PBL baseert zijn uitlatingen op een internationale wetenschappelijke studie in Global Environmental Change (2014), waar het PBL aan meewerkte. In deze studie is de impact van het eten van dierlijke producten doorgerekend voor het jaar 2004. De uitstoot van broeikasgassen in Europa bedroeg toen zo’n 5.000 megaton, terwijl het eten van de helft minder vlees hooguit een kleine 200 megaton klimaatwinst op zou leveren. Er is dus geen sprake van 25 tot 40 procent minder broeikasgassen, maar hooguit 4 procent klimaatwinst.
Voor het Klimaatakkoord streeft het PBL echter geen 50 procent lagere vleesconsumptie na, maar een reductie van circa 15 procent. Dit komt neer op maximaal 1 tot 2 procent klimaatwinst. Krimp van de veehouderij heeft op het totale klimaatvraagstuk dan ook een zeer beperkt effect. Het is onjuist te suggereren dat het eten van minder dierlijke producten aanzienlijk bijdraagt aan het Klimaatakkoord.