Het dak zit erop!
Na een jaar van heel veel denken, onderzoeken en overleggen wordt de droom Lamberdinas Hoeve nu werkelijkheid. Eric Thielen, leghennenhouder uit het Limburgse Castenray realiseert zijn droom met een unieke biologische kippenboerderij.
Eric runt zijn bedrijf nu ruim 20 jaar en de laatste jaren is hij door alle ontwikkelingen op het gebied van biologisch boeren opnieuw gaan nadenken over de toekomst van zijn onderneming. Erics hart ligt bij de kippen en dat is ook zijn vertrekpunt: Mijn ideaal is om een natuurlijke omgeving te bouwen waar het welzijn voor mijn dieren en voedselveiligheid gewaarborgd is. Ik wil een ei produceren dat onder de beste omstandigheden door de kip wordt gelegd.
Verantwoording voor de dag van morgen
Biologisch en duurzaam ondernemen is in Limburg groeiende, maar ze lopen niet voorop. We zien ondernemers, die met voortschrijdend inzicht risicos durven te nemen om te investeren in een nieuwe manier van produceren. En natuurlijk ook de consument speelt hierin een rol. Die beschikt vaak niet over de juiste informatie om gezondere voedselkeuzes te maken. E ding hebben ze met elkaar gemeen, iedereen is doordrongen van het feit dat de aarde kwetsbaarder is dan we vaak denken. We kunnen ons geen make, use & waste-economie meer veroorloven en moeten overschakelen naar duurzame vormen van voedselproductie.
Duurzaamheid gaat op Lamberdinas Hoeve over onze gezondheid en de gezondheid van onze aarde. Innovaties doorvoeren en het land overdragen aan de volgende generatie. Voor Eric voelt het ondernemen niet als sec een bedrijf of een manier om geld te verdienen maar is emotioneel verbonden met de grond, de streek en de regio. Eric: Het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal en raakt de essentie van ons bestaan. Economie is belangrijk, maar duurzaam zorgdragen voor mensen, dieren, natuur en omgeving is een volwaardige manier van leven. Met deze manier van ondernemen nemen we de verantwoording voor de dag van morgen. De gedachte dat kleinschaligheid ook duurzaam zou zijn is achterhaald volgens Eric. Kleinschaligheid en duurzaamheid zijn geen synoniemen. Als je op grotere schaal produceert kun je veel efficiter investeren in duurzaamheid. Ik realiseer me dat ik als boer naast het runnen van mijn bedrijf ook een taak heb om de consument van eerlijke informatie te voorzien. Ik wil met mijn verhaal mensen inspireren over waar ons eten vandaan komt.
Samenwerking
Eric inspireert met zijn verhaal en onderneming ook de Vencomatic Group en zijn de samenwerking aan gegaan om deze droom te realiseren. Eric: Het is niet de eerste keer dat we samenwerken. Iedere keer ervaar ik de kracht van co-creatie. Vencomatic Group kiest voor producten die bijdragen aan de natuurlijke leefwereld van de kippen.
Lamberdinas Hoeve
Lamberdina, grootmoeder van Eric kocht in 1919 een stuk land waar zij met haar man Willem Thielen een bestaan opbouwde. In 1923 verleent het college een vergunning voor het bouwen van hun boerderij. Eric onderneemt nog steeds op de plek waar Lamberdina 100 jaar geleden stond en met een vastberaden blik vol vertrouwen naar de toekomst keek. Eric realiseert zich meer en meer dat hij verantwoordelijk is voor de toekomst van dat kleine stukje land. En dat de manier waarop hij daaraan invulling geeft wezenlijk bijdraagt aan de toekomst van de wereld. Hij weet al wat de naam van de boerderij zal zijn: Lamberdinas Hoeve.