Fotoserie: Johan Leenders presenteert kringloopkip in China
Dat vertelt Johan Leenders die, samen met zijn moeder, n ster Beter Leven scharrelvleeskuikens in Swifterbant houdt. Eind september was hij, op uitnodiging van de VIV en Kip van Oranje, vijf dagen in China en vertelde daar het verhaal van de Nederlandse kip en over zijn nieuwe concept; de Hollandse kringloopkip. Ik ga voor een ketenconcept waarin iedereen netjes kan verdienen: de vermeerderaar, de broederij, ik als kippenboer en ook de slachterij en afnemers. Samenwerking door de hele keten heen, voor een continu beter product, dat is wat me aanspreekt en die boodschap heb ik uitgedragen in China, vertelt Johan.
De boer als vertrekpunt
Kip van Oranje kreeg in de zomer van 2018 vanuit China de vraag of ze twee boerenconcepten konden presenteren op VIV China. Als Kip van Oranje zijn wij een netwerkorganisatie en faciliteren we innovatie door middel van samenwerking in de keten. Wij stellen de producent, de boer dus, centraal in de keten als vertrekpunt voor nieuwe concepten en keteninnovaties zoals het circulaire kipconcept van Johan. Dat kringloop denken is in China ook een thema en zonder producent krijg je geen enkele keten naar een hoger niveau; het gebeurt op de boerderij, zegt Albert Hoekerswever, een van de initiatiefnemers van Kip van Oranje.
Nieuwe generatie
Op VIV Europe organiseerde Kip van Oranje een keteninnovatieplein. De VIV bezoekers de organisatie van de VIV waren enthousiast over deze integrale aanpak waarbij de boer het vertrekpunt is voor vernieuwing. Zo kwam de vraag vanuit China en wie kan het verhaal van een boerenconcept het beste vertellen? Dat is toch de boer zelf. Daarom nodigden we Johan Leenders uit om zijn verhaal in China te vertellen. Een jonge boer die een nieuwe generatie vertegenwoordigt en de kringloopgedachte samen met ketenpartners heeft vertaald naar een eigen ketenconcept; de kringloopkip. Een geweldig inspirerend verhaal, aldus Albert Hoekerswever.
Kringloopkip
Johan hield zijn presentatie met veel fotos tijdens de conferentie voor een gezelschap van 200 personen, van vicepresident tot integratie eigenaren. Johan: Ze waren ontzettend geteresseerd en maakten veel fotos. Het voeren van onder andere onze restproducten aan de kuikens is onze kringloop. Met als gevolg dat de kippen meer voedingswaarde binnen krijgenwaardoor ze n vitaler worden. Dierenwelzijn, invloed van ngos, 70 procent lager antibioticagebruik, voetzoolleasies; dat kennen ze niet in China en is voor hen nog een ver van mijn bed show. De Chinezen hebben veel respect voor Nederland; we zijn heel efficit in produceren op een relatief klein oppervlakte; of het nu kip, bloemen, fruit of andere producten zijn."
Orange is the new green
In China wordt, net als in Nederland, kostprijsbewust geproduceerd. Hun eerste zorg is voldoende eten voor alle Chinezen. Hun cultuur en manier van werken verschilt nogal van de onze. Er worden gigantische bedrijven uit de grond gestampt maar het ontbreekt aan kennis om de juiste investeringen te doen waarmee ze uiteindelijk betere resultaten zullen boeken. Het is prachtig om te horen en zien waar de Chinezen mee bezig zijn en ook om onze manier van werken te laten zien. Antibiotica is daar ook een hot item. Ze moeten daar op alle gebieden nog forse stappen zetten waarbij wij als Pluimvee Nederland nog een grote bijdrage kunnen leveren. Ze zien Nederland op dit terrein echt als voorbeeld land, aldus een enthousiaste Johan Leenders.
Orange is the new green; de oranje gekleurde Kringloopkip als sprekend voorbeeld voor de nieuwe duurzame, groene productie van voedsel.