Fotoserie: Opfokvolière: 60.000 jonge hennen oefenen voor hun leven
Christelle en Bruno Le Parc uit Priziac (56), op zo'n 200 kilometer ten oosten van Brest, bouwden een van hun kippenstallen om. Waar vroeger leghennen in groepshuisvesting hun eieren legden, oefenen nu hun nakomelingen met vliegen en hoppen in de opfokvolie NATURA Filia van Big Dutchman. Het besluit om de stal om te bouwen heeft te maken met de huidige ontwikkelingen in de markt. Onder Franse consumenten is er een steeds groter vraag naar vrije-uitloop- en scharreleieren. Parallel daaraan leggen meer en meer kippen hun eieren in legvolies. Het houden van kippen in volies vereist echter wel een grondige voorbereiding. Het eten, drinken en bewegen op de verschillende verdiepingen moet worden geoefend.
Pluimveehouder Le Parc van het bedrijf SCEA Kerfranis is de eerste pluimveehouder in Bretagne die voor de hennenopfok omschakelde van groepshuisvesting naar opfokvolies. Nog een primeur in Bretagne: in Priziac staat de eerste opfokvolie van het type NATURA Filia. Van Big Dutchman waren er tot op heden alleen NATURA Primus-volies te vinden in de West-Franse regio.
Opfok van jonge hennen volies voor alle situaties
In tegenstelling tot de NATURA Primus met drie verdiepingen, beschikt de Filia over slechts twee etages. Door de hogere afstand van de stalvloer tot de eerste verdieping, kan worden voldaan aan de speciale vereisten voor de (biologische) opfok van jonge hennen. Nog een bijzonderheid: de etages zijn voorzien van een interne tussenverdieping, zodat de dieren al op zeer jong leeftijd kunnen oefenen met springen en hoppen.
Sinds ruim dertig jaar ontwikkelt en verkoopt Big Dutchman volies voor leghennen. Het productassortiment bestaat inmiddels uit meer dan twintig verschillende modellen. Resultaat: Of het nu gaat om opfok- of legvolies, implementatie in een bestaande of nieuwe stal, voor vrije uitloop-, scharrel- of biokippen: voor elke situatie kan Big Dutchman een flexibele oplossing met een optimale bezetting leveren.
De hennenopfok van Le Parc in detail:
Twee online platforms voor de moderne pluimveesector, Terragricoles de Bretagne en Payson Breton hebben een artikel gepubliceerd over de nieuwe inrichting van het bedrijf SCEA Kerfrancois:
Paysan breton:
"Les poulettes en volie ont pris la place des pondeuses en cages"
Terragricoles de Bretagne:
"Pondeuses, de la cage la volie poulettes"