Plafondventilatie in nieuwe vleeskuikenmoederdierenstal
Plafondventilatie
Ik wilde graag een stal met plafondventilatie bouwen, vertelt Marc. Het is een mooi systeem dat ik in een paar vleeskuikenstallen had gezien. Het grote voordeel is dat het werkt met een lage onderdruk, waardoor je geen hoge luchtsnelheden meer hebt in de stal. De lucht gaat via inlaatkleppen in het plafond naar de kippen. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat voorverwarmde lucht in de stal komt. Vervolgens komt de lucht onder de roostervloer direct bij de kippen terecht en wordt deze achter in de stal weer afgezogen. Ondanks het feit dat de stal 28 meter breed is, wordt de lucht goed verdeeld over de stal. Een ander voordeel is dat alle elektriciteitskabels op het plafond liggen, zodat je er altijd goed bij kunt. Dit geldt ook voor de inrichting, die niet aan de nok maar aan het plafond bevestigd is.
Traditioneel gebouwd
Om deze stal te kunnen bouwen hebben we eerst twee oude stallen gesloopt. Daarnaast hebben we in 2017 een stal verlengd. Het hele bedrijf is nu asbestvrij, inclusief de stal die we al in 2001 hebben gezet. Omdat we tevreden zijn over de inrichting van de andere stallen, hebben we ook in de nieuwe stal een sleepketting en ronddrinkers geplaatst. Met de ronddrinkers heb je een goed overzicht. Je ziet meteen of de dieren water hebben. Verder hebben we gekozen voor energiezuinige ledverlichting met wit en rood licht om eventuele pikkerij te voorkomen.
Verlaagde beun
We hebben de put in de vloer geplaatst, zodat we een verlaagde beun konden realiseren. De hennen hoeven daardoor maar tien centimeter in plaats van veertig centimeter omhoog te springen om bij de legnesten te komen. Op deze manier willen we het aantal grondeieren beperken.
Matrix hanenvoersysteem
De hanen worden apart gevoerd met het Matrix voersysteem. Met dit systeem wordt de voerbuis eerst vol gedraaid. Als de goot vervolgens zakt, kunnen alle hanen tegelijkertijd eten. Hierdoor krijgen ze allemaal dezelfde portie binnen, wat een positief eff ect heeft op de uniformiteit en dus ook op de vruchtbaarheid. Ook de voersamenstelling is afgestemd op het verkrijgen van een optimale spermakwaliteit. Verder is het een minder rijk hanenvoer, zodat we ze wat meer kunnen voeren. Halverwege de ronde plaatsen we ongeveer 1% jonge hanen bij de moederdieren. Deze hanen worden eerst traprijp gemaakt, waarna steeds de best ontwikkelde hanen gefaseerd in de stal worden bijgeplaatst. Hiermee houden we het uitkomstpercentage op peil.
Opstart
De opstart en het in productie komen van de hennen zijn de belangrijkste fases van de ronde, vertelt Marc. Als het na 32 weken eenmaal loopt, dan gaat het daarna meestal vanzelf tot aan het einde van de ronde. De ontwikkeling van de hennen in het beginstadium moet goed zijn. Daarom is de begeleiding vanuit Coppens, de dierenarts, de broederij en de fokkerijorganisatie in die periode intensiever. Verder ga ik ook altijd naar de dieren kijken bij de opfokker. Het grote voordeel is dat de opfokker maar vijf kilometer verderop zit. De dieren hoeven dus niet ver getransporteerd te worden.
Alle tijd voor de dieren
We zijn voorlopig klaar met bouwen, sluit Marc af. We hebben nu een toekomstbestendig bedrijf. Bovendien is ons bouwblok helemaal volgebouwd. We kunnen ons dus weer volledig richten op het verzorgen van de ouderdieren.