Actueel: Toename TRT problemen bij vleeskuikens
De ziekte verschijnselen bestaan o.a. uit ontstoken en gezwollen slijmvlies van de neus, neusbijholten en de luchtpijp, waardoor de dieren snotteren of rochelen. Tevens zien we vaak dikke koppen en houden de dieren de kop scheef of hebben een draainek. Dit komt omdat het middenoor ook vaak ontstoken is, waardoor het evenwichtsorgaan is aangetast. Bij leghennen of moederdieren treedt soms legdaling op en kan de schaalkwaliteit slechter worden. Bruine leghennen zijn wat gevoeliger voor TRT dan witte hennen. Omdat het virus relatief langzaam spreidt door een koppel, lijken de verschijnselen soms lang aan te houden.
Vaccinatie
Kalkoen koppels worden vrijwel allemaal 1 of 2 keer gevaccineerd met een levend vaccin. Bruine leghennen en vleeskuikenmoederdieren worden 1 x gevaccineerd met een levend vaccin en daarna met een geactiveerd vaccin, wat een langdurige bescherming geeft. Vleeskuiken koppels worden zelden gevaccineerd.
Verschijnselen bij vleeskuikens
Door de dierenartsen van PoultryVets zijn in Zuid Oost Nederland in het laatste kwartaal meerdere TRT besmettingen bij vleeskuiken koppels vastgesteld. De verschijnselen waren: rochelend geluid, dikke koppen, verlaagde voeropname en groei, verhoogde uitval, vaak door secundaire infecties zoals E. Coli en een verhoogd afkeurpercentage. De schade bij individuele koppels kan hoog zijn. De genoemde ziekteverschijnselen kunnen ook voorkomen bij bijv. een IB infectie; laboratorium onderzoek is noodzakelijk om de diagnose TRT te bevestigen. De diagnostiek van een TRT infectie kan lastig zijn, regelmatig worden vals negatieve uitslagen gezien, d.w.z., de uitslag geeft aan dat er geen TRT infectie is aangetoond, terwijl het wel degelijk in het koppel aanwezig was. Overleg hierover met uw dierenarts. Behandeling van de ziekte is niet mogelijk, soms is het noodzakelijk de secundaire bacterie infecties te behandelen met antibiotica.
Preventie maatregelen
De belangrijkste preventieve maatregel is hygie: een zeer goede reiniging en desinfectie van de stallen nadat een besmet koppel is afgevoerd. Daarna insleep proberen te voorkomen door de hygie op een hoog peil te houden. Helaas kan het virus ook via stof in de lucht spreiden. Voor bedrijven die heel dicht bij elkaar gelegen zijn kan het verstandig zijn gezamenlijk een plan van aanpak op te stellen, waarbij bij vleeskuikens een gelijktijdige opzet van de nieuwe koppels overwogen kan worden.
Vaccinatie bij vleeskuikens
Vaccinatie bij vleeskuikens behoort tot de mogelijkheden, maar heeft niet de voorkeur. Het TRT virus heeft onder andere als eigenschap dat het na meerdere dierpassages in virulentie kan toenemen, dat wil zeggen dat het agressiever kan worden. Een TRT vaccin wat door een koppel gaat rollen, kan zelfs aanleiding geven tot klinische verschijnselen. Hygie en voorkomen van insleep heeft dus de prioriteit.
Albert Vink
Pluimveedierenarts Poultry Vets