De Kloeke Kip met oog voor mens, dier en milieu
Familie Kuijpers houdt al jaren vleeskuikens op verschillende locaties in Noord Brabant. Lekker eten voor iedereen. Dat is altijd onze missie geweest. Op een efficite wijze duurzaam voedsel produceren zodat het voor iedereen te betalen is, zonder dat het milieu en het dierenwelzijn worden geschaad, zegt Marcel Kuijpers.
Lekker eten voor iedereen
De pluimveeconcepten die alleen op welzijn gericht zijn, kosten veel meer energie en grondstoffen om te produceren. Daardoor wordt de kip niet alleen minder duurzaam maar ook veel duurder. De Kloeke Kip heeft aandacht voor dierenwelzijn en voor efficitie waardoor de prijs van de kip betaalbaar blijft voor mensen met een gewone portemonnee. Familie Kuijpers wil graag een bijdrage leveren aan de beschikbaarheid van kwalitatief het beste pluimveevlees voor een brede groep consumenten.
Vijf jaar geleden kwam familie Kuijpers in contact met Peter van Kruijsdijk van Kokreateur. Wij zijn heel goed in het produceren van kip maar het verwaarden ervan is een vak apart, vertelt Marcel Kuijpers. Nu worden De Kloeke Kip producten samen met Kokreateur ontwikkeld en op de markt gebracht.
Korte keten
Het verhaal achter De Kloeke Kip is de korte keten. Van broedei tot geslacht product. De kloeke kippen worden geboren in de stal bij Kuijpers Kip uit broedeieren van Kuijpers Kloek in Stevensbeek. Door het uitkomen in de stal hebben ze na direct na de geboorte water, voer en licht waardoor ze vitaler zijn. Ze groeien in principe op zonder antibiotica. In onze patiostal hebben we al 8 jaar geen antibiotica gebruikt, vertelt Joris Kuijpers.
Als de korte keten klaar is hoeven de kuikens ook niet meer op transport naar de slachterij. Ze worden stressvrij naar de slachterij op het terrein gebracht en eerst verdoofd. Pas daarna worden ze in de slachterij gebracht en geslacht. Minder stress is beter voor de dieren en voor de kwaliteit van het vlees.
Door de korte keten is het aantal transporten laag. De kuikens hoeven niet meer in een vrachtwagen. Dat is goed voor de dieren maar ook belangrijk voor de kans op besmetting van het vlees door kruisbesmetting. Door de lagere kiemgetallen op het vlees is de kans op voedselinfecties door het eten van kip veel kleiner.
Nieuw Gemengd Bedrijf
De uitgangspunten voor de korte keten voor Kloeke Kip komen bijeen in het Nieuw Gemengd Bedrijf. In 2004 is familie Kuijpers gestart met de opzet en ontwikkeling van het Nieuw Gemengd Bedrijf. Helaas heeft het door jarenlange procedures tot 2018 geduurd voordat de eerste schop de grond in mocht.
In het landbouwontwikkelingsgebied in Horst aan de Maas in Noord Limburg bouwt familie Kuijpers vleeskuikenstallen, voorbroedruimtes en een kleine volledig geautomatiseerde slachterij. De planning is dat eind 2018 de vleeskuikens daar geboren worden. De stal heeft geen gasaansluiting of andere brandstof nodig. Via luchtwassers wordt de warmte van de grotere kuikens gebruikt, de zogenaamde familiewarmte voor de kleinsten.
Een bio energie centrale zal alle mest, slachtafval en andere organische stromen verwerken tot nuttige grondstoffen.
De Kloeke Kip gaat naar de beurs
De Kloeke Kip staat 20,21 en 22 juni op het innovatieplatform van Kip van Oranje op de VIV in Utrecht. Kip van Oranje biedt boeren een podium om hun creativiteit en innovaties een impuls te geven, zegt Albert Hoekeswever, een van de initiatiefnemers van het platform.
Marcel Kuijpers vertelt op donderdag 21 juni, de dag voor de Food sector, het verhaal over en achter De Kloeke Kip.