Programma PoultryPlan klaar voor de wereldmarkt
Ter Heerdt in Babberich levert jaarlijks een kleine tien miljoen leghennen af aan pluimveehouders in Nederland, Belgien Duitsland. Met zeven eigen vermeerderaars, twee broederijlocaties een in Zevenaar en een in Elsendorp en circa zestig opfokkers is een nauwkeurige planning cruciaal.
Daarvoor gebruikt Ter Heerdt het in eigen huis ontwikkelde programma PoultryPlan. De eerste stappen hiertoe werden twintig jaar geleden gezet. Inmiddels draait de applicatie ruim tien jaar, tot volle tevredenheid. Het geeft vooral rust en overzicht in de organisatie, aldus Wim Polman van PoultryPlan. Zonder dit programma had Ter Heerdt niet zo groot kunnen worden.
Elke stap geregistreerd
Wat PoultryPlan vooral doet, is data verzamelen en overzichtelijk vastleggen. Alle grote en kleine stappen binnen de keten worden geregistreerd; van voer tot de entingen, het transport, de bezoekrapportages van de bedrijfsbegeleiders vanuit de broederij, en alles daartussenin. Met een druk op de knop krijgt de organisatie inzage in alle relevante data, bijvoorbeeld wanneer koppel X is gevaccineerd, of wanneer bij koppel Y de voersamenstelling is aangepast.
Dat dergelijke data worden vastgelegd, maakt dat het hele proces transparant en inzichtelijk wordt. Stel, een koppel leghennen presteert niet naar verwachting. Je kunt dan in het systeem terughalen of er bijvoorbeeld sprake is geweest van een ziekte in de opfok, of dat de moederdieren een enting hebben gemist, geeft Mike Jansen van PoultryPlan als voorbeeld. Omdat je die gegevens geregistreerd hebt, verzand je niet in vingerwijzen over en weer. Je kunt ook een vergelijking maken met een zusterkoppel bijvoorbeeld dat wel goed presteert. De gegevens in PoultryPlan spreken duidelijke taal; dat voorkomt discussie.
Waardevolle informatie
Voor de organisatie biedt het systeem eveneens een schat aan waardevolle informatie. Wim Polman vertelt dat er een proef is gedaan met het inleggen van broedeieren van 22-weekse ouderdieren. Gangbaar was om eieren te gebruiken vanaf 24weken. Men kon dankzij PoultryPlan mooi zien dat het aantal broedeieren per hen 6 stuks hoger was, over de hele cyclus. De verwachting was dat het uitkomstpercentage van de eieren van de jonge hennen iets lager zou zijn, en dat was ook zo, tot 30 weken leeftijd. Maar over de hele ronde maakte het geen verschil, geeft hij aan.
Door al deze data te verwerken en te analyseren binnen PoultryPlan wordt een steeds hogere nauwkeurigheid van de processen binnen de organisatie gerealiseerd. Tijdens de VIV geeft PoultryPlan een presentatie waarbij de achtergrond van dit voorbeeld uitgebreid aan de orde komt, geeft Polman aan.
In de cloud
PoultryPlan wordt nu opgeschaald tot een generiek programma in de (Mircosoft) cloud, dat ook kan worden ingezet bij andere organisaties wereldwijd. Daar legt het team van PoultryPlan nu de laatste hand aan, zodat het systeem rond de VIV Europe klaar is voor wereldwijde introductie. Het wordt vermarkt vanuit PoultryPlan BV.
Het mooie is dat dit programma is ontwikkeld vanuit de praktijk, dus door pluimveemensen vr pluimveemensen, stellen Mike en Wim. En heeft zich al meer dan 10 jaar bewezen. Alle relevante parameters zitten erin. Als je een regulier ICT-bedrijf zoiets laat ontwikkelen, heb je toch kans dat je een stap mist.
'Van ons mogen de schotjes weg'
Een dergelijk systeem wat de hele keten omvat, is nu nog niet op de markt, aldus de heren van PoultryPlan. Ze kijken bovendien verder vooruit en zetten zelfs al de eerste stappen op het gebied van blockchain en datahubs. Mike Jansen: Uiteindelijk wil je het eindproduct transparant kunnen traceren tot aan de grootouderdieren toe. Wat ons betreft mogen die schotjes weg. PoultryPlan is er klaar voor.