Eerste voerrobot te zien bij vleeskuikenbedrijf in Beltrum
Jan (49) breidde in 2016 zijn vleeskuikenbedrijf uit van 75.000 naar 175.000 kuikenplaatsen. Hij liet een dubbele etagestal bouwen, met twee stallen op de begane grond en twee stallen op de verdieping erboven. Vervolgens ging de aannemer failliet. De stallen waren nog niet af, maar we zijn toch maar gaan draaien, vertelt Jan. De rest van de stal werd afgebouwd terwijl er al kuikens in zaten niet ideaal, maar je moet w, volgens Jan.
Momenteel wordt de allerlaatste hand gelegd aan de vier nieuwe stallen, om alles klaar te maken voor de open dag. De traaggroeiende Hubbard 757 kuikens worden volgende week afgeleverd, zodat het bezoek terecht kan in een schone en lege stal.
Vochtige voeders
Wat is er te zien? Een van de meest bijzondere nieuwigheden is de door Jan Kuenen zelf ontwikkelde voerrobot. De pluimveehouder kwam in 2008 op dat idee doordat hij lid was van de klankbordgroep van het toenmalige productschap PPE, waarin pluimveehouders meedachten over het praktijkonderzoek. Toen kwam naar voren dat vochtige voerders bij vleeskuikens een gunstig effect zouden hebben. Er was alleen geen systeem om dat voer bij de kuikens te brengen.
Op vakantie op de Canarische Eilanden maakte hij een excursie naar een geitenbedrijf met een krachtvoerrobot. Zo werd het idee geboren. Uiteindelijk zag de vinding in 2010 het levenslicht, met behulp van ontwikkelingssubsidie uit de IDS-pot. Jan probeerde de robot uit in een van de oude stallen, waar hij ook een voergoot uit de legsector aanpaste voor de vleeskuikenhouderij.
Voordeel in voerkosten
In de nieuwe stal draait nu op elke verdieping een nog naamloze voerrobot, die twee stallen bedient. Kuenen voert nu nog gewoon voer, omdat de robot de 50.000 kuikens n kan bijbenen met voeren. Als ik vochtig voer wil verstrekken, moet ik er beneden en boven een robot bij zetten.
Het voordeel van vochtig voer zit 'm in de voerkosten, legt de Beltrumse vleeskuikenhouder uit. Ik zou dan een substantieel deel van de kernbrok kunnen vervangen door tarwegistconcentraat. Dat scheelt 1,25 per 100 kilo voer. Per ronde loopt het voordeel over het totale bedrijf op tot 5.000 euro, oftewel 30.000 euro per jaar, bij zes rondjes traaggroeiende kuikens.
Optiklep
Een ander innovatief idee is de zelfontworpen ventilatieklep. Die is niet rechthoekig, zoals de standaard klep, maar loopt naar boven toe schuin weg in een afgeplatte punt. Daardoor kan Kuenen bij koud weer de luchtinlaat veel nauwkeuriger regelen, omdat het makkelijker is om 'm een klein eindje open te zetten. Zoiets was er nog niet, en als het er niet is, moet je het zelf maken, zegt de Achterhoeker droogjes. Hij vermarkt zijn vinding onder de naam Optiklep.
Fijnstofreductie met prikkeldraad
Ook maakte hij een goedkope, 'boeren-variant' van het fijnstof-reductiesysteem op basis van ionisatie. Het proczelf is niet nieuw; het is in Amerika ontwikkeld en werkt met behulp van stekelig 'corona' stroomdraad. De hoogspanningsdraden lopen langs het plafond van de stal en omdat ze onder 30.000 volt staan, maken ze de stofdeeltjes statisch geladen. Die slaan vervolgens overal neer in de stal, waardoor de uitstoot van fijnstof wordt gereduceerd.
Maar dat corona-draad is best duur. Prikkeldraad is k stroomdraad met scherpe puntjes. Dat werkt net zo goed, maar het kost ongeveer de helft. Kuenens systeem kost uitgaande van het duurste scenario waarin een pluimveehouder alles door derden laat aanleggen circa 10 euro per vierkante meter staloppervlak. Bij een stal van 2.000 vierkante meter is dat nog een behoorlijk bedrag, maar er is de laatste tijd veel te doen over de fijnstofuitstoot vanuit pluimveestallen. Als je als boer maatregelen moet treffen, is de investering in dit systeem nog te doen.
Houtsnipperkachel
Daarnaast heeft Kuenen gevesteerd in energiebesparing. Niet alleen liggen er zonnepanelen op het dak; er staat ook een batterijpak om de stroom op te slaan. Daar branden de 24 volts led-tl-lampen van. En last but not least: de houtsnipperkachel. Die maakt water warm voor de stroomgenerator die 125 kilowatt per uur oplevert. De restwarmte van dit proces water van 35 graden wordt weer aangewend om de vleeskuikenstallen te verwarmen.
Open dag: zaterdag 19 mei.Bezoekers zijn welkom van 13:00 tot 15:00 uur.Adres: Eibergseweg 7, Beltrum.