PoultryBot is gek op grondeieren
Het idee voor de PoultryBot is in 2007 geboren tijdens een wedstrijd voor studenten Agrotechnologie. 'Ontwikkel een robot die golfballen (onkruid) kan bestrijden tussen de ma', zo luidde de opdracht. Schoffelen was lastig, dus is er een 'opraapwagen' voor deze golfballen gebouwd. 'Kan dat ook met eieren?' was de vervolgvraag. Want grondeieren zijn een probleem, zowel bij legbedrijven als bij vleeskuikenouderdieren.
Promotie-onderzoek
Bastiaan maakte er zijn afstudeerproject van, won een scriptieprijs en kreeg van de WUR Farm Technology Group de mogelijkheid om de vinding verder te ontwikkelen. Een stevige uitdaging, want hoe laat je een robot door de stal rijden? Waar liggen de eieren? Hoe maak je een routeplanner voor de robot?
Eind 2015 werd het prototype gepresenteerd, als onderdeel van zijn promotie-onderzoek. De robot kon rijden in de stal en zelfstandig eitjes rapen. De basis stond er dus. Maar hoe nu verder? Bastiaan: Toen bleef het stil en heb ik besloten het zelf verder op te pakken. Mei 2016 heeft hij zijn bedrijf Livestock Robotics opgericht, financiering gezocht en is hij gestart met de ontwikkeling van een praktijkversie. Zeer recent (10 april 2018) promoveerde Bastiaan aan de Wageningen Universiteit op dit onderwerp.
Docking station
Wat kan de nieuwe PoultryBot straks? De nieuwe versie kan geheel zelfstandig in de stal rijden, eitjes opsporen en oprapen. Als ie stroom nodig heeft, laadt hij zichzelf op bij het docking station, die je zo kunt aansluiten op het stopcontact.Natuurlijk moet je de robot in de stal programmeren, vertelt Bastiaan. Dat betekent: je stopt een kaart van de bouwtekening erin en je vertelt dat ie s morgens om 5 uur moet beginnen. Scheidingswanden? Daar kun je een deurtje in zetten.
Financiering
De PoultryBot past in principe in elke legstal; voliestallen en grondstal. Hij kan zowel consumptie-eieren oprapen als broedeieren. Afgelopen jaren hebben we veel getest en een nieuw prototype gebouwd dat we nu geschikt willen maken voor productie. Als ik de financiering rond krijg en de robot doet wat we verwachten, hebben we eind 2019 een product waarmee we de markt op kunnen.
'Niemand vindt het leuk werk'
Wat zijn de reacties van pluimveehouders? Bastiaan: Je kunt rustig zeggen dat de behoefte aan een oplossing voor grondeieren groot is; 80 90 procent zegt dit werk liever niet te willen doen. Niemand vindt het leuk werk.Met de Poultry Bot hoeft de boer grondeieren niet meer met de hand te rapen. "Grondeieren zijn arbeidsintensief. Het betekent veel werk en op termijn een belasting voor je rug en je knie. Voor personeel is het evenmin een pretje en de vraag is wat er arbo-technisch straks nog mag.
Kijk naar stratenmakers, zegt Bastiaan. Die legden vroeger alle stenen met de hand. Tegenwoordig gebeurt dat met de machine. Voor al het nieuwe werk boven de 1.500 m2 is dat nu verplicht. Voor pluimveehouders is het de omgekeerde wereld: vroeger kwamen alle eieren automatisch van de band, nu moet hij grondeieren met de hand oprapen; een stap terug in de tijd. De robotisering van dit vervelende klusje maakt het werk daarom veel plezieriger en biedt kansen om het stalmanagement verder te optimaliseren.
Prijskaartje
Vooruitstrevende boeren zien meteen dat de Poultry Bot een oplossing kan zijn, ervaart Bastiaan. Dat heeft ook te maken met de beschikbaarheid van personeel, met name voor dit soort werk. De robot kan 100 tot 150 eieren meenemen. Het lossen kan, afhankelijk van de versie, handmatig of automatisch. In principe kun je alles automatiseren. We kunnen m zelfs zo fancy maken dat ie de eieren zelf in de tray zet maar overal hangt een prijskaartje aan.
Sprong in het diepe
Wat heeft dit hele innovatietraject de jonge ondernemer opgeleverd? Ik heb heel veel geleerd. Hoe ondernemerschap werkt, het hele businessverhaal. Die kennis had ik niet en die krijg je ook niet in je opleiding mee. Je hebt geen idee wat er allemaal bij komt kijken, wat je als startup nodig hebt. Het is een sprong in het diepe, ook financieel.Hij vervolgt: Geld vinden is niet zo makkelijk als iedereen altijd roept. En je komt standaard tijd te kort. Maar het is het absoluut waard.
Bastiaan: De robot heeft echt toekomst. 10 jaar geleden was dat nog maar de vraag. Nu gaat het er gewoon komen - en dan staan we met de PoultryBot vooraan.