Vertrouwen in de toekomst met de nieuwe pakker
Het Wierdense bedrijf Wessels-Vetker telt 50.000 dieren (46.000 hennen en de rest hanen) en staat voor drie generaties vermeerderaars die allemaal gekozen hebben voor een Prinzen-pakker. De nieuwste installatie die ze nu hebben is een Ovoset Pro met een Ovograder en een Trolleyloader. Ook Sander kan zich helemaal vinden in de recente aankoop van de nieuwe installatie. Daarbij speelt de geboden service een belangrijke rol. Sander: Met de installatie van Prinzen hebben we praktisch nooit storing. En als er wel een storing is, bellen we en kun je het meestal zelf maken op hun aanwijzingen. Zo kun je snel verder want die eieren wachten niet; die moeten er zeven dagen per week gewoon uit. En als het per telefoon niet lukt, dan komen ze aanrijden. Zoals toen de pomp waarmee de eieren omhoog gezogen worden het niet meer deed. Dan heb je echt een probleem want dan kun je niets meer. Het lag niet aan het relaistje dus de vacupomp moest stuk zijn. In zon geval komen ze dat direct maken.
Oplossingsgericht
Volgens Sander denken ze bij Prinzen oplossingsgericht; ze zeggen nooit dat iets niet mogelijk is: In 2007 kreeg mijn vader een hernia. De keuze voor een Trollyloader was toen snel gemaakt. Maar er was geen plek voor plaatsing in n lijn van een inpakker en een loader. Ze zijn komen kijken en toen is de Trollyloader naast de lijn geplaatst door speciaal voor onze situatie een sideshift-systeem te ontwikkelen.
Nieuwe lijn met oude pakker
Sander is te spreken over de uitbreidingsmogelijkheden van de Prinzen-installaties: Onze oude inpakker uit de PSPC-serie hebben we een plek kunnen geven in onze nieuwe lijn. Zo kunnen we nu broedeieren, kleine broedeieren consumptie-eieren inpakken. De kleine broedeieren worden ingepakt door de oude PSPC-inpakker. Deze hebben we laten reviseren en nu doet hij gewoon weer mee. Die oude pakker ziet er nog goed uit maar dat komt ook omdat ook deze al gemaakt was van rvs. Door die rvs is de hele installatie gemakkelijk schoon te maken. Voor het draaien van de installatie hoeft het overigens niet brandschoon te zijn want als je regelmatig de bewegende delen smeert, dan blijft het allemaal goed werken. Maar ik wil een schone machine omdat dit bij ons hygieprotocol past. En dan is rvs ideaal omdat je het makkelijk schoonspuit; twee tot drie keer per ronde. Want bij 30.000 eieren zie je zo een zwakschalig ei over het hoofd.
Meer eiklassen
Toekomstgericht; zo omschrijft Sander de installaties van Prinzen: Ze lopen voorop en dat zie je vooral bij de Ovograder. Als je hem vergelijkt met onze eerste weger van Prinzen, de Elgra, dan is de Ovograder veel sneller geworden. Met de Elgra konden we 15.000 eieren per uur wegen, nu 30.000; nou ja in theorie dan want er zitten in de praktijk altijd wel wat lege plekken op de band. Verder is het met de Ovograder secuurder geworden. Als er bijvoorbeeld een veertje op de loadcell blijft plakken, dan corrigeert de weger zichzelf waardoor je altijd de perfecte eiweging hebt. Maar het belangrijkste vind ik dat de Ovograder meer eiklassen aankan. Dat is voor ons belangrijk want daarmee kunnen wij als vermeerderaar interessant blijven voor onze klanten. Hoe dat in de toekomst precies zal gaan, weet ik nog niet precies. Maar ik weet wel dat het kunnen afleveren van verschillende eigewichten straks tot kwaliteitsverhoging en een beter rendement zal leiden; ook bij onze klanten.
Is de Prinzen-pakker dan echt dideale installatie? Nou, als je varkenshouder bent of melkveehouder dan zou ik er niet voor kiezen want dan heb je er niks aan, grapt Sander Vetker.