Fotoserie: ‘Betere darmgezondheid door snijmaisdosering’
Inmiddels hangt het systeem ook bij Nijveen op het bedrijf. In de voliestal met 35.000 leghennen is een buizenstelsel geplaatst. Drie keer per dag worden deze buizen gevuld met snijmais door middel van een vijzel. Vervolgens openen de schuifkleppen in de buis, die zich op zon 2 meter van elkaar bevinden, waarna de mais over de gehele lengte van de stal op verschillende plekken op de vloer valt.
Direct betere darmgezondheid
Toen hij het systeem in augustus 2016 in gebruik nam, merkte Nijveen meteen verschil bij zijn kippen. Ik voer de kippen snijmais bij zodra ze 13 weken aanwezig zijn. Ze zien er uitstekend uit en zitten goed in de veren. Dat duidt erop dat de dieren gezond zijn. Ook de darmgezondheid is veel beter. De mest is een stuk droger en er zijn nauwelijks natte plekken in het strooisel. Bovendien bespaart Nijveen op de voerkosten. De betere darmgezondheid zorgt ook voor een betere voederconversie. Het voer spoelt niet meer zo door de darm, dus heb ik minder voer nodig.
Meer rust in de stal
Wie de stal van Nijveen binnenkomt, treft daar bijzonder rustige kippen aan. Nijveen: De snijmais is ook een soort afleiding voor de kippen. Je ziet dat als de snijmais op de grond valt, de dieren nog lang op zoek gaan naar de laatste restjes snijmais. Er blijft niks over. Hierdoor is er veel minder kans op pikkerij, wat erg gunstig is nu de snavels niet meer behandeld mogen worden.
Toen Nijveen voor het eerst snijmais bijvoerde was het wel anders met die rust. Nijveen: In eerste instantie voerde ik de snijmais handmatig in ruiven. Kippen vinden snijmais heerlijk, dus ze vlogen er massaal op af en vraten meteen de hele ruif leeg. Maar omdat je maar op een paar plekken in de stal bijvoert, krijgen niet alle kippen de kans om mee te vreten. Daardoor bleven ook de darmproblemen aanhouden en bleven enkele kippen op hun soortgenoten pikken. Toen ben ik gestopt met de snijmais, want het was het extra werk niet waard.
Nieuw maisdoseringssysteem
Vier jaar later kreeg Nijveen een tip van zijn voervoorlichter dat een andere pluimveehouder door middel van een doseersysteem uitstekend snijmais kon bijvoeren met een gelijkmatige voeropname in de hele koppel. Na een bedrijfsbezoek was Nijveen al gauw overtuigd: Dat moet ik ook hebben!
Op dat moment kwam VTL Leek in beeld. Zij ontwikkelden samen met Big Dutchman het systeem en zijn dit nu aan het uitrollen in Nederland. We hebben drie jaar de tijd genomen om het systeem goed te ontwikkelen, voordat we het op de markt gingen zetten, zegt Koop Keizer, directeur van VTL Leek. We wilden er zeker van zijn dat het systeem ht goed werkte voordat we het gingen introduceren, ook al ontstond er gaandeweg het traject al veel interesse voor het systeem.
Ontwikkeld in de praktijk
VTL Leek kreeg in het voorjaar van 2013 de kans om het bedachte systeem te testen in n van de twee stallen van een bestaande klant. Deze pluimveehouder was erg te spreken over de resultaten. Al gauw kwam het verzoek om ook de tweede stal uit te rusten met het systeem, geeft Keizer aan. Vanaf dat moment hebben we het systeem verder doorontwikkeld.
Na drie jaar hebben VTL Leek en Big Dutchman genoeg vertrouwen in het systeem om het verder uit te rollen. Volgens Keizer betekent dat niet dat de ontwikkeling stilstaat. We kwamen onlangs op het idee om onder de schuifkleppen in de wintergarten kegels te plaatsen waar de snijmais op valt. Daardoor valt de mais meer verspreid op de grond, in plaats van op een hoopje. Bovendien kunnen we inmiddels doseren vanuit een kegelmenger, waardoor je ook ander voer door de snijmais kan mengen.
Snijmais de grootste uitdaging
De snijmais zelf was de grootste uitdaging bij de ontwikkeling van het systeem. Keizer: Snijmais is geen gemakkelijk product om mee te werken. Het is extreem zuur en tastte in eerste instantie de ijzeren onderdelen aan. Toen zijn we overgestapt op roestvrijstalen onderdelen. Bovendien is snijmais kleverig en koekt het gauw aan in de silo en in de buizen.
Kwaliteit van snijmais van essentieel belang
Ook pluimveehouder Nijveen onderschrijft de uitdagingen van de snijmais. Volgens hem is de kwaliteit van de snijmais ook de grootste voorwaarde om het systeem goed te laten werken. Nijveen: Op dit moment werk ik met geshredde mais, maar dat doe ik niet nog een keer. Het is veel te plakkerig en koekt daardoor meteen aan. Bovendien zitten er veel lange stukken mais in, die kippen niet goed kunnen vreten.
Pas ook goed op dat er geen gras tussen de mais zit. Soms komt het voor dat er gras of groenbemester wordt meegehakseld. Lange grassprieten kunnen zich om de vijzel wikkelen daarmee de vijzel beschadigen.
Om de kwaliteit van de mais te waarborgen, gaat Nijveen zelf mais laten telen door een akkerbouwer verderop. Zo weet ik precies wat ik voer en waar het vandaan komt.
Goede vooruitzichten
Inmiddels is het systeem in 15 stallen geplaatst, voornamelijk in Nederland en Duitsland. Keizer en Snippe zijn tevreden over de samenwerking tussen VTL Leek en Big Dutchman. Keizer: We vullen elkaar goed aan. VTL Leek heeft veel kennis over dit systeem en Big Dutchman heeft een gigantisch netwerk in heel de wereld. Snippe vult aan: We kunnen onze kennis uitstekend uitwisselen.
Tekst: Big Dutchman
Beeld: VTL Leek