Splitfeeding: voeren naar ei-vorming
In tegenstelling tot een gangbaar voersysteem, werkt splitfeeding met een ochtend- en een avondvoer. Bij n voersoort krijgt een kip over de gehele dag dezelfde nutriten binnen. Dit lijkt ideaal: iedere hap is hetzelfde. Sluit dit echter wel aan bij de behoefte van de hen? Dagelijks moet er een ei gevormd worden: een proces dat een vast patroon kent. De ei- vorming kent verschillende fases die behoorlijk verschillen van elkaar. Hierdoor verschilt ook de behoefte aan nutriten per fase. Met de inzet van verschillende voeders, kan gedurende de dag per fase gestuurd worden op de behoefte.
Calciumvoorraad
De hen kan in de ochtend een calciumvoorraad opbouwen en deze in de avond en nacht aanspreken. Dit is echter een kostbaar proces waarbij ook het nodige fosfor verbruikt wordt. Calcium kan alleen samen met fosfor in de botten worden opgeslagen. Wanneer het calcium later weer gebruikt wordt voor eischaalvorming, is het fosfor overbodig en komt dit in de mest terecht. Het is beter om in de ochtend het calcium plaats te laten maken voor eiwit en energie. In de middag kan dan een deel van het eiwit en de energie plaatsmaken voor extra calcium.
Toepassing
AR heeft haar assortiment verrijkt met een reeks ochtend- en avondvoeders speciaal voor splitfeeding. Om het toe te passen moet het pluimveebedrijf hiervoor wel de mogelijkheden hebben. Per stal moeten minimaal twee voersilos aanwezig zijn. Deze moeten beide in dezelfde stal kunnen voeren. Ook moeten beide voersoorten gewogen kunnen worden. Om op de behoefte te kunnen sturen is een exacte verdeling van de voersoorten noodzakelijk. Ook worden de managementtaken van de pluimveehouder aangescherpt. Voertijden en voerhoeveelheden worden nog belangrijker. De voerketting moet goed worden leeggevreten voordat het ochtendvoer gevoerd wordt. Anders raakt het eiwitrijke voer vermengd met het calciumrijke voer dat nog in de bak ligt.
Adviestool
De voerfases moeten overeenkomen met de ei-vormingsfases. Managementzaken zoals ras en lichtschema hebben invloed op de ei-vormingsfase. AR heeft een tool ontwikkeld om in verschillende situaties het beste splitfeedingsadvies te geven. De tool maakt bijvoorbeeld voertijden, voerhoeveelheid en voersoort inzichtelijk. Klik hier voor uitleg over de fases van ei-vorming.
Biologisch
In de biologische sector is het sturen op efficitie met extra hulpmiddelen soms lastig. Toevoegingen als synthetische aminozuren en enzymen zoals fytase zijn namelijk niet toegestaan. Juist in de biologische pluimveehouderij past splitfeeding daarom erg goed. AR heeft naast de gangbare ook biologische voeders voor splitfeeding in haar assortiment.
Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten of splitfeeding of de adviestool van AR? Neem dan vrijblijvend contact op met AR-verkoopleider pluimvee Henno van den Bruinhorst,telefoon 06-55334277 of mailh.vandenbruinhorst@argroep.nl.
Gerelateerde artikelen
Verhoog de productieprestatie van onbehandelde hennen
Biologisch pluimveevoer voor een sterke eischaal
Deeltjesgrootte van invloed op prestaties onbehandelde hen
Tekst: Henno van den Bruinhorst