Akkerbouwer bouwt vleeskuikenscharrelstal
Waarom ga je vleeskuikens houden?
Daar heb ik een paar redenen voor, vertelt Mark. Ten eerste vind ik het beroep vleeskuikenhouder prachtig. Daarnaast is het een goede risicospreiding om onze akkerbouwtak te gaan combineren met een vleeskuikentak. Het voordeel van kuikens houden, is dat je 5 6 rondes per jaar hebt, terwijl je in de akkerbouw maar een keer per jaar zaait en oogst. Een andere reden is dat ik de kuikenmest kan gebruiken op het akkerbouwbedrijf en mijn eigen tarwe kan voeren aan de kuikens. Ik weet precies wat voor tarwe ik op het land heb staan en wat ik straks ga voeren aan mijn kuikens. Zo houd ik de keten kort. Dat is een van de aspecten die ik belangrijk en mooi vind.
Wanneer heb je besloten om kuikens te gaan houden?
Dat kan wel zes jaar geleden zijn. Mijn schoonouders, waar mijn vrouw en ik een maatschap mee vormen, woonden nog bij het bedrijf. We hadden het er wel eens over dat het een mooie tak zou zijn om erbij te doen. Ik werkte destijds echter nog fulltime buitenshuis en werkte in de avonduren met mijn schoonvader in het akkerbouwbedrijf. We hebben toen besloten om er voor te gaan. Afgelopen februari ben ik helemaal gestopt met werken buiten de deur. Het bouwen van een stal kost immers veel tijd, lacht Mark.
Heb je wel ervaring met vleeskuikens?
Mark: Ik heb drie jaar bij een scharrelpluimveehouder in de buurt gewerkt. Voornamelijk in de weken dat hij op vakantie ging. Daarnaast heb ik ook verschillende keren meegewerkt tijdens het opzetten en laden van de kuikens. Op deze manier hebben zij mij de kans gegeven om het vak te leren en ervaring op te doen en hebben zij extra hulp gehad op hun bedrijf. Een win-win situatie dus.
Waarom heb je gekozen voor scharrelkuikens?
Mark: Ik heb voor scharrelkuikens gekozen vanwege het 1 ster Beter Leven Keurmerk. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik de consument goed uit kan leggen wat ik doe en met welke gedachte. Duurzaam produceren vind ik daarbij erg belangrijk. Ik ben er trots op dat ik straks kan laten zien hoe we de traag groeiende kuikens houden. Mede daarom hebben we ervoor gekozen om een bezoekersruimte te bouwen boven de hygiesluis en het kantoor. Mijn buurman heeft ook een scharrelkuikenbedrijf. Daar heb ik ervaren dat het plezierig is om met scharrelkuikens te werken. Bovendien zijn scharrelkuikens minder arbeidsintensief en dat combineert weer goed met onze akkerbouwwerkzaamheden.
Hoe ziet je nieuwe stal eruit?
De nieuwe stal is onder andere uitgerust met een overdekte uitloop, twee warmtewisselaars in verband met fijnstof, zes nokventilatoren en vijf achtergevel ventilatoren, scan air uitloopschuiven en Tulderhof lichtbakken voor daglicht. Daarnaast komt er een graansilo van 250 ton voor de opslag van eigen graan, somt Mark op. Een opvallend detail: De vloer van de stal ligt niet op de fundering, is niet geheid en ook niet geoleerd. De vloer ligt op 50-60 cm freesasfalt dat dient als warmtebuffer. We verwachten dat de warmte die, tijdens de ronde van acht weken in de vloer is getrokken, er na een week nog in zit. Het asfalt en de vloer liggen los op de klei en kan dus nog zakken. Dat zal niet snel gaan, maar dat die wat zakt kan wel gebeuren. De muren en poeren zijn natuurlijk wel geheid, lacht Mark.
Waar heb je de kennis vandaan gehaald voor de bouw?
De keuzes die ik voor de bouw en inrichting van de stal heb gemaakt, zijn onder andere gebaseerd op basis van overleg met en advies van verschillende personen en bedrijven in de sector. Zo heb ik veel tips gekregen van mijn buurman, hebben de adviseurs van Coppens een eerste schets mee gemaakt voor het bedrijf en deze later mee ingevuld en kreeg ik van alle kanten suggesties hoe iets beter kan. Er is overal zoveel kennis. Zo is het uiteindelijke plan voor mijn stal gevormd.
Wat zijn je toekomstplannen?
Voordat we de stal konden bouwen, hebben we een plan van 40 a4tjes gemaakt. Mijn doelstelling is om het beter te gaan doen dan dat plan. We gaan eerst maar eens gewoon starten met het houden van de kuikens en zorgen dat we de investeringen kunnen terugverdienen. Dan zien we daarna wel weer verder, besluit Mark.
Bekijk hier de uitnodiging voor de open dag.