Bedrijfsreportage vleeskuikenbedrijf Folbert Vriezenveen
HatchCare en Re(a)dy
Gerald: Sinds twee jaar nemen we HatchCare kuikens af. Voorheen zetten we bij-producten op en was het medicijngebruik aanzienlijk hoger dan nu. Deze kuikens waren in aanschaf weliswaar goedkoper, maar kwamen geheel nuchter en ingeteerd op ons bedrijf aan, omdat ze eerst gesext moesten worden op de broederij en vaak een dag op de vrachtauto verbleven. Tevens hadden we destijds veel last van enterococcen op ons bedrijf. Toen hebben we een rigoureuze keuze gemaakt en zijn we overgeschakeld naar HatchCare kuikens van Lagerwey in combinatie met de Re(a)dy prestarter van Coppens Diervoeding. Deze kuikens nemen in de broederij al water en voer op, waardoor de darmen direct goed gevuld raken. Op ons bedrijf vangen we de kuikens op met het Re(a)dy voer op het kuikenpapier. Dit voer bevat grondstoff en die het verteringsstelsel optimaal ontwikkelen het zorgt voor de beste opname van de dooierrest. Door deze aanpak en een ander ent-schema dat we op advies van Gerwin Bouwhuis (GvP Emmen) hebben ingezet, ben ik van een dierdagdosering van 140 naar nul gegaan. In veel opzichten een gigantische verbetering dus.
Plezierig presteren
De laatste ronden hebben we een gemiddelde netto voerconversie van 1.15 gehaald. Een mooi resultaat, maar mijn streven voor de komende periode is een voerconversie van 1.10! Qua groei kunnen we niet veel meer verbeteren, daar hebben we het maximaal haalbare bijna bereikt. Om nog verder te verbeteren moeten we het dus aan de voorkant zoeken. Daarom werken we nu met een aangepast voerschema. Ik ben er van overtuigd dat we er op die manier n meer uit kunnen halen. Ik vind het een uitdaging om met reguliere kuikens zo goed mogelijk te presteren, maar daarbij wil ik w plezierig blijven werken. Met eendagskuikens van goede kwaliteit, een goed doordachte managementaanpak en betrokken samenwerkingspartners lukt ons dit momenteel gelukkig erg goed!
Uniek ventilatiesysteem
Ik hou er van om nieuwe dingen te bedenken en uit te proberen. Zo heb ik een vrij uniek inblaassysteem ontwikkeld. Na ingebruikname van de warmtewisselaar moesten we een oplossing verzinnen om de ventilatie weer op orde te krijgen. Inzet van steunventilatoren was voor ons geen optie, omdat we een stalsysteem met dwarsventilatie hebben. De koude buitenlucht dook onder de warme lucht van de wisselaar die in de nok werd ingeblazen, met als gevolg 20% afkeur. Ik bedacht dat de opgewarmde lucht van de wisselaar als drager kon functioneren van de koude buitenlucht. We hebben toen een buis gemaakt met om de twee meter een buisje van 15 cm (zie foto hieronder). Vanuit de kleine buisjes wordt lucht meegeblazen met de inkomende lucht uit de ventielen. De lucht komt nu aan n zijde over de hele lengte van de stal binnen, aan de kant van de inlaatventielen. In combinatie met de dwarsventilatie werkt dit prima. Een creatieve en praktische oplossing dus, welke zelfs geresulteerd heeft in een verlaging van ons gasverbruik!
Toekomst
We zijn best vooruitstrevend, maar staan wel met beide voeten op de grond. Iemand zei ooit tegen me: De beste tweede tak is het fi netunen van je eerste tak. En dat finetunen, dat ligt me. Voordat ik eventueel nog ooit zou uitbreiden, wil ik zoveel mogelijk rendement uit mijn huidige stallen gehaald hebben. Waarom zou ik 170.000 kuikens willen houden als ik met een kleine 70.000 ook de kost kan verdienen?