Het eigewicht sturen met VLOG voer is wél mogelijk
Wanneer de darmgezondheid onvoldoende wordt ondersteund door het juiste voer, ontwikkelt de hen zich onvoldoende. Dit heeft invloed op de productie van de hen. Dit kan liggen aan de samenstelling van het voer. Zo heeft het aandeel soja en GMO-vrije sojaolie een grote invloed op het verschil in eigewicht. Ook het gebruik van eiwitbronnen en vismeel en ontmenging in de silo spelen een grote rol bij de eiproductie en het -gewicht. Henri Rijkers, pluimveespecialist AgruniekRijnvallei (AR), legt uit hoe dit precies ziten wat de aanpak van AR is.
Eiwitbron
Het verteerbare ruwe eiwit in het voer is van invloed op de groei en productie van de hen. Wanneer er een hoog aandeel onverteerd eiwit in de darmen terechtkomt is er een kans op de ontwikkeling van clostridium. Volgens Henri kan dit opgelost worden door goed verteerbare grondstoffen in het mengvoer te verwerken. De vertering van de leghen kan bevloed worden door het gebruik van grondstoffen met de juiste verteerbare eiwitten, zoals maisglutenmeel, aardappeleiwit, sojaschroot en zonnebloemschroot. Ook kan een optimaal eigewicht gerealiseerd worden door het gebruik van de juiste vetbronnen.
Vismeel
Vismeel staat bekend om zijn goed verteerbare eiwitten. Bij de opfok en opstart van jonge hennen is dit een gewenste aanvulling in het pluimveevoer. Sinds 1 januari is het mogelijk om binnen de KAT-eisen vismeel in pluimveevoeders te verwerken. Voor de verwerking van vismeel moet de mengvoerproducent verschillende grondstofstromen gescheiden kunnen houden, legt Henri uit. AR heeft haar specialistische pluimveevoerfabriek zo ingericht dat we de verwerking van grondstoffen afzonderlijk kunnen plaatsvinden. Wij zijn hierdoor in staat vismeel te verwerken in het pluimveevoer.
Ontmenging door soja
Een belangrijke eiwitbron is soja. GMO-vrije soja is vaak fijner. Wanneer de fijnere GMO-vrije soja niet de juiste bewerking heeft gehad in de productiefase, kan het voor extra ontmenging zorgen in de silo en voergoot. Dit komt de vertering en daarmee gepaard de darmgezondheid van de hen niet ten goede. De voerproducent moet hier extra op letten. Wij hebben ons productieproces zo ingericht dat de fijne soja-deeltjes gezeefd en geperst worden in het voer voor de beste voerstructuur. Dit bevordert de opname bij de hen en voorkomt ontmenging in de silo.
Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over de GMO-vrije pluimveevoeders van AR? Neem dan vrijblijvend contact op met pluimveespecialist Henri Rijkers, h.rijkers@argroep.nl of bel naar06-55336097.
Gerelateerde artikelen
Deeltjesgrootte van invloed op prestaties onbehandelde hen
Het behalen van het gewenste eigewicht en schaalkwaliteit
?Natuurlijke weerstand essentieel voor topprestaties, deel 1
Tekst: Henri Rijkers, AgruniekRijnvallei