Sturen op eiwitbehoefte kalkoen met speciaal programma
Piet Bakker, vleespluimveespecialist bij AR, opende de studiemiddag. Hij legde uit dat het in een specifieke sector, zoals de kalkoenhouderij, erg belangrijk is om kennis en informatie te delen, zowel tussen de voederfirmas als richting de kalkoenhouders. De specifieke sector telt in Nederland ongeveer 30 kalkoenhouders. Door de samenwerking met een productielocatie en een assortiment kan er meer kennis en ervaring worden opgedaan. Dit komt de voorspelbaarheid van technische resultaten ten goede. De openheid waarin beide firmas werken is een belangrijke succesfactor. Vanwege de efficitie wordt de logistiek voor de firmas afzonderlijk geregeld.
Samenstelling
Tom Lemmens, nutritionist kalkoenen bij Vitelia Voeders, gaf uitleg over de samenstelling van kalkoenvoeders. Hij vertelde waarom bepaalde grondstoffen in de samenstelling verwerkt zijn. Ook besteedde hij aandacht aan de opbouw van de verschillende fasen.
Eiwitprogramma
Frank Rooijakkers, vakcodinator pluimvee bij Vitelia Voeders, heeft een eiwitprogramma voor kalkoenen ontwikkeld en deelde dit met de aanwezigen. Hierin wordt inzichtelijk gemaakt wat de hoeveelheid eiwit is die de kalkoenen opnemen. Zo kan de kalkoenhouder waar nodig bijsturen met de verschillende fases en eventueel bij te voeren tarwe om zo aan de eiwitnorm te voldoen.
Meer weten?
Bent u benieuwd naar het eiwitprogramma van Frank Rooijakkers? Neem dan gerust contact op met Piet Bakker 06-55100540 (AR) of Frank Rooijakkers 06-23745005 (Vitelia Voeders).