Structuur: het geheim voor een goed ontwikkeld vleeskuiken
Eind vorig jaar publiceerde Proefbedrijf Pluimveehouderij VZW resultaten over selectieve voeropname. Om het enorme groeipotentieel van snelgroeiende vleeskuikens volop te benutten, wordt aan de kuikens voer in kruimel en/of in korrel verstrekt. De kuikens kunnen korrels ongeveer drie keer sneller opnemen dan meel. Het voordeel van geperst voer is dat er geen selectieve opname kan plaatsvinden en het kuiken hierdoor alle benodigde nutriten binnenkrijgt.
Structuur
Voor het persen tot korrels worden grondstoffen eerst verkleind met een hamermolen of wals. Tijdens het persen worden deeltjes echter nog verder verkleind, waardoor het voer zijn structuur verliest. Structuur in het voer is echter nodig voor een goede darmgezondheid. De darmgezondheid is van invloed op de ontwikkeling van het kuiken en de algehele gezondheid. Een stabiele en gezonde darmflora zorgt voor een sterk kuiken met een goede weerstand. AgruniekRijnvallei (AR) voert daarom op regelmatige basis zeefanalyses uit om de structuur van het voer te garanderen.
Een mooi voorbeeld van voer dat de darmen en spiermaag stimuleert is de Walsen Startmix.
Walsen Startmix geeft een fysieke prikkel op de darm en door de goed opneembare nutriten maakt het kuiken een goede start. Tevens is het kuiken dan klaar voor de opname van de later bijgevoerde tarwe.
Bijmengen
Het bijmengen van tarwe kan een manier zijn om structuur aan te bieden (De Baere, 2016). Daarnaast ontwikkelt de krop en de spiermaag zich beter wanneer kuikens tarwe bijgemengd krijgen. De kwaliteit van de bijgemengde tarwe is zeer belangrijk voor een succesvolle ronde. Wanneer u zelf tarwe koopt, is het belangrijk te weten welke nutritwaarden (o.a. eiwitgehalte, zetmeelgehalte) deze tarwe bevat. De kwaliteit van de tarwe kan namelijk erg verschillen. De samenstelling van het aanvullend voer kan aangepast worden op de tarwebijmenging voor optimale prestaties van de kuikens.
Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over voer voor vleeskuikens of het bijmengen van tarwe? Neem dan contact op met onze specialist vleespluimvee Piet Bakker, p.bakker@argroep.nl of 06- 55100540.
Gerelateerde artikelen
De beste start voor uw vleeskuikens.
Vleeskuikens naar buiten?
Bronnen
Noy, Y., Sklan, D. (1999). Different Types of Early Feeding and Performance In Chicks and Poults, J Appl Poult Res 8 (1), 16-24.
De Baere, K. (2016). Zelf tarwe bijmengen op het pluimveebedrijf, Proefbedrijf Pluimveehouderij VZW, mededeling 83.