We proberen het onderste uit de kan te halen!
De nieuwe stal
De stal biedt ruimte aan 2 x 35.000 vleeskuikens en heeft een afmeting van 90 x 34 meter. We wilden een energiezuinige en goed afgewerkte stal waar we makkelijk in kunnen werken, vertelt Dirk. Door de twee stallen onder een dak te plaatsen, konden we alle ruimte benutten en dus meer staloppervlakte creen. In de ene helft van de nieuwe stal hergebruiken we de inrichting uit de gesloopte stallen. In de andere nieuwe stal hebben we onder andere gekozen voor Haiko voerpannen. Doordat de pannen iets lager zijn, zitten de kuikens al vanaf dag n in deze pannen.
De stallen zijn verder uitgerust met plafondventilatie in combinatie met lengteventilatie. Om tijdens extreem warme dagen te kunnen koelen, is gekozen voor een Padkoeling. In iedere stal bevinden zich vier rijen met ventielen. Hierdoor is de lucht meteen waar deze moet zijn. De luchtsnelheid zal in de nieuwe stallen veel lager zijn, rond de vijf Pascal.
De nieuwe heaters komen op een meter hoogte te hangen en zijn oplierbaar. In de nieuwe stallen hangt overal dimbare Ledverlichting. Deze zijn in aanschaf duurder, vertelt Linda, maar we verwachten dit binnen drie jaar terug te verdienen door een lager stroomverbruik. Het plafond en het dak zijn respectievelijk met tien cm tempex en zes cm purschuim geoleerd.
Over dun touwtje lopen
Technisch goed draaien vinden we belangrijk. Ze zeggen wel eens dat we altijd over een dun touwtje willen lopen. We proberen inderdaad het onderste uit de kan te halen. De resultaten moeten goed zijn. We willen namelijk in een zo kort mogelijke tijd zo veel en zwaar mogelijke kuikens produceren, bij voorkeur zonder medicijnen. Dat is niet altijd even gemakkelijk, geeft Dirk aan.
Wij spoelen in de eerste week elke dag de drinkleidingen met zuiver water, zodat de kuikens altijd fris drinkwater hebben. Daarnaast lopen we, het liefst samen, minimaal drie keer per dag door de stal om te observeren, geeft Linda aan. We hebben drie verschillende looplijnen in onze stallen. Door iedere keer een andere route te nemen zijn we op het einde van de dag overal geweest. Dit doen we ook bij warm weer. We willen gewoon zien hoe de kuikens reageren op de omstandigheden.
Verder moeten de kuikens het voer goed in orde zijn. De kuikens moeten zeker droog blijven liggen. Dat is heel voornaam. Patrick van den Hurk, onze adviseur van Coppens, hoeft hier echt niet elke week op de stoep te staan, lacht Dirk. Maar uit ervaring weten we wel dat de mensen van Coppens er voor je zijn als je ze nodig hebt. Ze blijven dat familiale trekje houden.
Wij gaan niet op vakantie maar we proberen wel veel open dagen mee te pakken. Je leert veel door je ogen de kost te geven en te spreken met andere vleeskuikenhouders. We proberen er de goede dingen uit te halen. We denken dat we zo wel vooruit kunnen met ons bedrijf, besluiten Dirk en Linda. We hoeven niet de grootste te zijn. We willen hetgeen we doen, goed doen.