Een schat aan informatie via kuikenchecks
Kuikencheck
Door volgens het protocol van de kuikencheck op dag 0 en dag 7 een aantal kuikens te temperaturen, te wegen, te beoordelen op activiteit en het stalklimaat te meten, krijgt de vleeskuikenhouder inzicht in de kwaliteit van de kuikens en in het stalmanagement. Dit kost per ronde anderhalf uur tijd. De gegevens worden geanalyseerd en op basis van de uitslag wordt een plan van aanpak gemaakt. Daarmee kan al vroeg in de ronde bijgestuurd worden en worden verbeteringen opgesteld voor de toekomstige ronden. Een voorbeeld van een aanpassing die regelmatig voorkomt, is het wijzigen van de staltemperatuur. De vleeskuikenhouder probeert natuurlijk altijd de staltemperatuur op orde te hebben bij de opzet van de kuikens. Op basis van de metingen van de temperatuur van de pootjes en de lichaamstemperatuur van de kuikens wordt echter regelmatig besloten om de staltemperatuur alsnog bij te stellen.
Interessante conclusies
Wij hebben, sinds de introductie van de kuikencheck, informatie van vele ronden van onze vleeskuikenklanten verzameld. Door deze informatie te verwerken in ons monitoringsprogramma krijgen we een steeds vollediger beeld van de onderlinge verbanden tussen ouderdieren, broederij, kwaliteit eendagskuikens en stalmanagement op het vleeskuikenbedrijf. Wat daarbij opvalt is de grote variatie in opzetmanagement en kuikenkwaliteit. We benutten de conclusies om, in overleg met alle partners, het eindproduct en de opbrengsten te verbeteren. Als we bijvoorbeeld afwijkingen constateren in navelkwaliteit of vitaliteit van de kuikens gaan we in overleg met de betreffende broederij(en) om te bespreken hoe de kuikenkwaliteit verbeterd kan worden. En wanneer kwalitatief goede kuikens de verwachting in de stal niet kunnen waarmaken, dan wordt de oplossing in het stalmanagement gezocht.
Kortom; de kuikencheck is een praktische tool die voor alle partijen in de vleeskuikenketen nuttige informatie oplevert.
Vleeskuikenouderdieren
Willem de Haas is als accountmanager vleeskuikenouderdieren direct betrokken bij het uitvoeren en analyseren van de kuikenchecks. Willem: Ook de vermeerderaars en wij zelf als voerleverancier hebben baat bij de conclusies van onze kuikenchecks. Er bestaat namelijk een aantoonbare relatie tussen de kwaliteit van foktoomvoeders en de kwaliteit en robuustheid van het eendagskuiken. Onze diernutritionist houdt het grondstoffenpatroon, de nutritsamenstelling en de additievenkeuze dan ook scherp in de gaten en benut onder andere de resultaten van de kuikenchecks om onze foktoomvoeders te optimaliseren. In onze fabriek kan iedere individuele grondstof via de walsenstoel of via de hamermolen gestuurd worden, zodat we een perfecte maalfi jnheid kunnen creen. Dit bevordert de opname van de nutriten door de ouderdieren.
Willem vervolgt: Ons streven is om vermeerderaars veel broedeieren van de hoogste kwaliteit met een hoge bevruchtingsgraad te laten leveren aan de broederij. We zijn ervan overtuigd dat dit een positief eff ect heeft op de kwaliteit van de eendagskuikens.
Meer weten over de kuikencheck? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.