Fotoserie: Krijg inzicht in kuikenkwaliteit en opzetmanagement
Meting dag 0
Eerst worden algemene gegevens verzameld zoals VB nummer, leeftijd ouderdieren, uitkomstsysteem en verwarmingssysteem. Tijdens het lossen wordt de temperatuur van 25 kuikens gemeten. Deze kuikens worden ook individueel gewogen en gescoord op activiteit door ze op hun rug op je hand te leggen. Als ze na vijf seconden niet overeind zijn gekomen, zijn ze traag en scoren ze 0 punten. Actieve kuikens scoren 2 punten. Ook de navelkwaliteit wordt gescoord. Is deze ontstoken, met een draadje of glad? Op vier plaatsen in de stal wordt de relatieve luchtvochtigheid, de CO2-concentratie en de temperatuur van strooisel, vloer en ruimte gemeten. Na n uur worden weer 25 kuikens getemperatuurd en wordt de pootjestemperatuur gescoord.
Meting dag 7
Na exact zeven dagen wordt de uitval genoteerd. Dit geeft een indicatie van de kuikenkwaliteit. Daarna worden weer 25 kuikens getemperatuurd en gewogen en wordt opnieuw de luchtkwaliteit in kaart gebracht. Deze informatie zegt veel over het opvangmanagement.
Stoplichtsysteem
De verzamelde gegevens worden verwerkt in het monitoringsprogramma dat speciaal hiervoor door Coppens Diervoeding is ontwikkeld. Door het stoplichtsysteem (zie afbeeldingen hieronder) wordt direct duidelijk wat goed gaat waar actie vereist is.
Zelf uitvoeren
Een vleeskuikenhouder kan deze check zelf uitvoeren. Maar het heeft de voorkeur om deze eerst een paar keer samen met een van de kuikenspecialisten van Coppens Diervoeding uit te voeren. Juist door samen kritisch te kijken, ontstaat discussie in de stal over wat nu wel of niet een kwaliteitskuiken is. Het uitvoeren van de kuikencheck duurt ongeveer 1,5 uur per ronde.
Nuttige informatie
Met de kuikencheck worden kuikenkwaliteit en verbeterpunten in het opzetmanagement in beeld gebracht. Dit levert nuttige informatie op:
- Direct na het uitvoeren van de check kunt u al bijsturen in de stal. Denk hierbij aan het verlagen of verhogen van de staltemperatuur.
- U kunt samen met onze adviseurs een verbeterplan opstellen. Het is belangrijk ook de broederij hierbij te betrekken. Door de checks worden de verbeteringen in de volgende rondes zichtbaar.
- De kuikencheck toont duidelijke resultaten op basis van cijfers en niet op basis van gevoel.
- De kuikencheck is een goed praatstuk richting dierenarts, broederij en voerleverancier.
Betere resultaten
Deze kuikencheck kan u als pluimveehouder veel besparen. Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van sterfte of antibioticagebruik, doordat de kuikens met de juiste temperatuur opgevangen worden. Wanneer de kuikens op dag 7 te warm zitten, kan eerder gestopt worden met verwarmen. De kuikencheck draagt bij aan gemakkelijk werken, gezonde kuikens en betere resultaten.
Wilt u ook een optimale start?
Neem dan contact op met een van onze specialisten. Samen zorgen wij ervoor dat uw kuikens op dag zeven klaar zijn voor de rest van de ronde.