Bedrijfsreportage: Leo en Fien van de Laar uit Neerpelt (B).
Altijd zuiver drinkwater
Familie van de Laar werkt reeds lange tijd samen met Coppens Diervoeding, broederij David en dierenartsenpraktijk Galluvet. De kuikens gaan naar slachterij Clazing. Op voorspraak van Johan Van Erum werd enkele jaren geleden een ultrasoon apparaat gestalleerd. Dit apparaat stuurt continu geluidsgolven door het water, waardoor tienduizenden luchtbelletjes ontstaan. Door de geluidsgolven klappen deze belletjes in elkaar met een veelvoud aan kleine stromingen als gevolg. Deze stromingen werken als een borstel en voorkomen dat vuil zich hecht in de leidingen. Daarnaast wordt het drinkwater gedesinfecteerd met afwisselend waterstofperoxide en chloor, waardoor de dieren altijd de beschikking hebben over zuiver drinkwater.
In combinatie met voer van hoge kwaliteit en een strak management heeft dit ertoe geleid dat Leo en Fien de laatste drie jaar, op een enkele keer na tijdens de opstart, geen antibiotica meer hebben moeten inzetten.
Prohealth
Leo en Fien werken mee aan het Prohealth project. Prohealth is de grootste onderzoeksgroep van de Europese Unie op het gebied van varkens en pluimvee. De belangrijkste doelstelling voor de vleeskuikensector is het in kaart brengen van de meest voorkomende productieziekten bij traditionele vleeskuikens en het ontwikkelen van passende controlemaatregelen om de sector een helpende hand te reiken. De focus van het onderzoek ligt op voetzool ulceraties, coccidiose, pootproblemen en toomuniformiteit.
Zowel klimaat, management, huisvesting als drinkwater hebben invloed op deze zaken. De multifactorie aard werd echter nog nooit onderzocht. Men focuste enkel op een of enkele parameters. Prohealth selecteerde daarom experts uit elf landen om een allesomvattend onderzoek te starten.
Hoe gaat Prohealth te werk?
In de eerste fase worden over meerdere jaren gegevens op bedrijfsniveau verzameld. Door middel van statistische analyses wil Prohealth bepaalde tendensen en signifi cante verschillen aantonen, evenals risicofactoren en beschermende factoren voor productieziekten. In volgende fases worden gerichte experimentele praktijkonderzoeken opgestart om het eff ect van bepaalde maatregelen op die productieziekten te bepalen.
22 miljoen kuikens
In Belgihebben 38 vleeskuikenbedrijven aan dit project meegedaan. De voorlopige gemiddelde resultaten voor de jaren 2011, 2012 en 2013 zijn gebaseerd op 417 tomen met een totaal van 22 miljoen vleeskuikens. De gemiddelde bedrijfsgrootte van de deelnemende bedrijven bedroeg 53.000 kuikens. De onderzoeksresultaten van 2014 en 2015 zijn al wel geventariseerd, maar nog niet geanalyseerd. Uit de eerste resultaten blijkt wel dat er ook in Belginog ruimte voor verbetering is, vooral qua management.
Prachtige prestatie
Dat Leo en Fien het houden van vleeskuikens in de vingers hebben, blijkt uit hun resultaten over het jaar 2013, waarmee ze bij de top van alle deelnemers uit het onderzoek hoorden. Bij een gemiddelde slachtleeftijd van 39 dagen realiseerden ze een slachtgewicht van 2,54 kilo (gemiddelde van uitladers en wegladers), een dagelijkse groei van 63,9 gram, een voerconversie van 1,58 (teruggerekend naar 1500 gram 1,17), een mortaliteit van slechts 2,05% en een EPI (Europese Productie Index) van 396. De resultaten van 2014 en 2015 van de van de Laars zijn zelfs nog beter, maar deze cijfers zijn nog niet in het Prohealth onderzoek verwerkt. We mogen echter wel stellen dat de combinatie van eer- en leergierigheid, vakmanschap en doorgedreven hygie een garantie blijkt voor fraaie resultaten!