Nieuwkomer An Aernouts start vleeskuikenbedrijf
Van extensief naar intensief
An wilde in eerste instantie graag samen met haar zus het melkveebedrijf van haar ouders overnemen. Het bedrijf bleek met 80 melkkoeien echter te klein voor twee gezinnen. Daarom ging An op zoek naar een andere tak. Met haar afgeronde landbouwopleiding op zak stond ze overal voor open. An: Ik heb in eerste instantie een pluimvee opfokbedrijf bezocht en later verschillende vleespluimveebedrijven. Deze laatste sector trok mijn interesse. Ik ben in de leer gegaan bij Huna Pluimvee BV, het vleeskuikenbedrijf van Patrick en Elvera van den Hurk in Biezenmortel. Ik heb daar veel gezien en geleerd.
Praktijkervaring via stage
Tijdens deze stageperiode heb ik de nodige praktijkervaring opgedaan. Doordat het bedrijf van Patrick en Elvera bestaat uit meerdere stallen met verschillende stalinrichtingen kon ik voor mijn eigen bedrijf met zekerheid kiezen voor de juiste stalcomputer, drinknippels en voerpannen. Ik heb een degelijke, goede stal gebouwd welke praktisch ingericht is, zonder overbodige luxe. Het regelen van de vergunningen verliep vrij soepel en was binnen een jaar afgerond. Ook de financiering kwam rond met een Belgische bank en begin juni 2015 begonnen we met bouwen. De kosten van de bouw lagen tussen de 11 en 12 euro per kuikenplaats. Dit is inclusief de pluimveerechten (NERs in Belgi.
Veelbelovende start
Op 28 augustus kwamen de eerste kuikens in de stal. An: Deze eerste ronde is best goed verlopen. Natuurlijk was het wat zoeken, maar we mogen niet klagen. Ik heb bovendien fantastische hulp gehad van Patrick van den Hurk, die tevens werkzaam is bij Coppens Diervoeding als hoofd afdeling vleespluimvee. Nu, tijdens de tweede ronde, laat hij me een beetje meer in de pan pikken. In het Nederlands is dat denk ik mijn eigen boontjes doppen, lacht An. En dat is ook goed! Zelf leren door fouten te maken hoort er ook bij. Dat dit gewerkt heeft, bleek later uit de resultaten van de tweede ronde met een voerconversie van 1,11 en een groei van 65,5 gram per dier per dag.
Toekomstplannen
Op de vraag hoe An de toekomst voor zich ziet, antwoordt ze: Op de eerste plaats wil ik het werk vooral ge blijven doen, dat vind ik het voornaamste. En normaal gezien werkt het zo; als je iets met plezier doet, doe je het goed en dan verdien je er meestal ook aan! Verder is de ondernemersdrang in onze familie nu eenmaal aanwezig. Ik sluit dus niet uit dat ik mijn bedrijf nog verder ga uitbreiden in de toekomst wanneer ik de gelegenheid heb, besluit An.