Het belang van vroege voeding vleeskuikens
Focus op orgaanontwikkeling
In de eerste tien dagen na uitkomst ligt de focus van het kuiken op de ontwikkeling van de organen. Daarom is het belangrijk dat in de eerste week vooral op de orgaanontwikkeling en niet op de ontwikkeling van vlees gestuurd wordt. Denk bij de ontwikkeling van organen aan de darmen, alvleesklier, lever (verteringsapparaat) en de organen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem zoals milt en bursa. Maar ook het hart en de longen ontwikkelen zich snel in deze fase.
Door in het vroege leven focus te leggen op orgaanontwikkeling, krijgt het kuiken een beter verteringscapaciteit. Dit kan door het direct verstrekken van voer en water na uitkomst. De samenstelling van dit voer is belangrijk en moet specifiek ontworpen zijn voor orgaanontwikkeling. Hierdoor verbetert de verteringscapaciteit met als gevolg een verbeterde voederconversie. Door betere ontwikkeling (maturatie) van het immuunsystem heeft het dier een betere weerstand tegen ziekteverwekkers zoals Streptococcen en Coccidiose.
Uit recent onderzoek blijkt tevens dat de samenstelling van de darmmicrobiota (darmbacteri) verschilt bij dieren die direct water en voeding kregen ten opzichte van kuikens die niet meteen de beschikking hadden over water en voeding. Meer onderzoek is echter nodig om deze verschillen te begrijpen en naar de beste samenstelling te sturen met voeding.
Opzetmanagement
De juiste opvang van kuikens bij aankomst op het bedrijf het scoren van de kuikenkwaliteit is belangrijk. Denk bij de juiste opvang van de kuikens aan een goed opgewarmde stal en vloer, het juiste strooistelmateriaal en dikte. Zeker zo belangrijk is het verstrekken van een prestarter die focust op orgaanontwikkeling. Goed opzetmanagement verhoogt de kuikenkwaliteit aanzienlijk en voorkomt problemen in het latere leven van het vleeskuiken.
De kwaliteit van de kuikens kan gescoord worden door de lichaamstemperatuur te meten, de navels en poten te beoordelen en het gedrag van de kuikens te observeren. Deze kuikenkwaliteit kan gebruikt worden voor de terugkoppeling aan broederij en kan u helpen om het verloop van de ronde te voorspellen. De adviseurs van Coppens Diervoeding helpen u graag bij het scoren van de kwaliteit kuikens.
Nieuwe uitbroedsystemen
Uit onderzoek blijkt dat een gedeelte van de kuikens tot wel 30 40 uur na uitkomst geen water en voer tot hun beschikking hebben in de gangbare manier van uitbroeden. Door de innovatieve kracht van de pluimveesector zijn hier oplossingen voor bedacht. Voorbeelden van dergelijke systemen zijn het verstrekken van water en voer in de uitkomkast en het laten uitkomen van broedeieren in de stal.
Coppens investeert in onderzoek
Coppens Diervoeding investeert in langjarig onderzoek naar vroege voeding en waterverstrekking bij vleeskuikens. Dit gebeurd in samenwerking met Wageningen UR. De focus van dit onderzoek ligt op de ontwikkeling van het verteringsapparaat en het immuunsysteem van het kuiken en de kolonisatie van de darm met microbiota. Daarnaast wordt op dit moment uitgebreid onderzoek naar de effecten van directe voer- en waterverstrekking verricht op het Poultry Research Centre in Vlierden.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de voordelen van vroege voeding en waterverstrekking voor uw bedrijf? Of wilt u meer informatie over het juiste opzetmanagement of het scoren van kuikenkwaliteit? Neem dan contact op met een van de vleespluimvee adviseurs van Coppens Diervoeding.