Sojaschroot: hoogwaardige eiwitbron
Sojabonen worden in diverse delen van de wereld verbouwd. Met name Noord-Amerika, Brazilien Argentinizijn belangrijke teeltgebieden. De bonen worden geteeld om er enerzijds sojaolie uit te halen en anderzijds voor het sojaeiwit. De olie wordt zowel in humane voeding als in diervoeding gebruikt als hoogwaardige energiebron. Het eiwitrijke product dat na het afscheiden van de olie overblijft, heet sojaschroot (in het Engels soybeanmeal). Sojaschroot is een waardevolle eiwitbron voor veel dieren omdat het eiwit goed verteerbaar is en veel lysine bevat. Bij een tekort aan aminozuren is lysine voor veel diersoorten h aminozuur dat het eerst de groei en de productie beperkt.
Grote verschillen
Niet alle soorten sojaschroot zijn hetzelfde. De bonen van Noord-Amerikaanse herkomst hebben bijvoorbeeld een ander eiwitniveau dan de bonen uit Brazilien Argentini Daarnaast varieert het gehalte aan ruwe celstof. Dit komt doordat het aandeel hullen de vliezen rondom de sojaboon sterk verschilt. Vr de olie eruit kan worden gehaald, wordt de hul van de boon verwijderd. Deze kan aan het einde van het proces weer worden toegevoegd. Hoe hoger het aandeel hullen, hoe hoger het aandeel ruwe celstof en hoe lager het gehalte aan eiwit en energie. De soorten met geen of weinig toegevoegde hullen worden vaak hipro genoemd. Hipro staat voor high protein wat hoog eiwitgehalte betekent. De soorten met een hoger aandeel hullen worden lopro (low protein) of 44/7 genoemd. De getallen 44/7 slaan op het aandeel eiwit en het aandeel ruwe celstof.
Sojaschroot 44/7
Voor varkens en pluimvee wordt normaal gesproken alleen hipro sojaschroot gebruikt. De 44/7-variant bevat teveel ruwe celstof. Deze ruwe celstof kan door varkens en pluimvee minder goed worden verteerd. Voor rundvee is het hogere aandeel ruwe celstof geen probleem. Rundvee breekt de ruwe celstof in de pens af.
Werkelijke gehalten
Gaat u enkelvoudig sojaschroot gebruiken dan is het zeer belangrijk om te weten wat de werkelijke gehalten zijn van het product dat u aankoopt. Vooral binnen de hipro-soorten zijn er behoorlijke verschillen in het eiwitgehalte. Ook kan dit gehalte in de loop van het jaar varien. Overleg altijd met uw voerspecialist of u de juiste kwaliteit heeft voor het doel dat u wilt bereiken.