Sterke eieren tot het einde
Bij gezonde kippen is een vers gelegd ei in principe heel: haarscheuren en breuken ontstaan pas op de weg die het ei daarna aflegt. De mate waarin een ei onderweg beschadigd raakt, is enerzijds afhankelijk van de breuksterkte van het ei; anderzijds hangt het af van de momenten waarop en de kracht waarmee het ei aanbotst tegen het systeem of tegen andere eieren. Wees daarom kritisch op de weg die de eieren afleggen. Een elektronisch ei is een nuttig hulpmiddel om de kritische punten in het eitransport op te sporen.
Goede breuksterkte
Om kwalitatief goede eieren af te leveren, is een goede breuksterkte van groot belang. Het gebruikmaken van fasevoeding is de meest effectieve manier om tot het einde een goede breuksterkte te houden. Naarmate de leeftijd van de hen toeneemt, neemt de calciumbenutting af en stijgt het eigewicht. Met fasevoeding kan hierop worden gestuurd. Dit is belangrijk omdat te ver doorgestegen eigewichten en te lage breuksterkten nagenoeg niet kunnen worden teruggedraaid. Een andere mogelijkheid is het bijvoeren van grit of kalksteentjes. Zo kunt u - zonder over te schakelen op ander voer - toch het aandeel beschikbare calcium verhogen. Het is raadzaam om van ieder koppel een calciumbalans te berekenen. Zo ziet u of er extra maatregelen nodig zijn.
Belang van uniforme structuur
Als op papier alles klopt, is het ook belangrijk om de praktijk te controleren. Bij een niet-uniform voer kan de hen selectief eten. Ook komen de benodigde voedingsstoffen niet op het juiste moment of in de juiste hoeveelheid ter beschikking voor de hen. Controleer daarom regelmatig de structuur van het voer en de manier waarop de calcium in het voer is verdeeld. Dit kunt u doen door van iedere voerlevering een emmer apart te zetten en die te vergelijken met voorgaande leveringen.
Calcium voor de nacht
De schaal van het ei wordt grotendeels gevormd in de donkerperiode. In die periode wordt niet gegeten terwijl de hen wel grote hoeveelheden calcium nodig heeft. Een deel van de benodigde calcium kan worden vrijgemaakt uit het medullaire been. Daarnaast moet er een ruime hoeveelheid calcium vanuit het maagdarmkanaal beschikbaar zijn. Dit kan alleen als de extra calcium niet te vroeg wordt toegediend en voldoende grof van structuur is. Te fijne calcium - bijvoorbeeld krijt - komt te snel beschikbaar en is al uit het maagdarmkanaal verdwenen als het proces van schaalvorming nog moet beginnen. Het beste moment van toedienen is bij de (voor)laatste voerbeurt zodat de hennen er nog genoeg van kunnen eten voor ze gaan slapen.
Speciale maatregelen
Omdat moderne hennen geselecteerd zijn op steeds langere legperiodes op een hoog niveau, kan het nodig zijn om de schaalkwaliteit blijvend te ondersteunen met specifieke stoffen. Hiervan is vitamine D3 de bekendste. Vitamine D3 zorgt voor de opname van calcium in de stofwisseling en is daarmee onmisbaar voor leghennen. Naarmate hennen ouder worden kan meer vitamine D3 nodig zijn. Er zijn ook stoffen, zoals boterzuur, die de darmgezondheid op oudere leeftijd ondersteunen. Een goede darmgezondheid is een belangrijke voorwaarde voor een goede schaalsterkte.
Meer informatie
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Aart Wemmers, nutritionist pluimvee bij AgruniekRijnvallei, 06-55335916.
Tekst: Aart Wemmers, nutritionist AgruniekRijnvallei
Beeld: AgruniekRijnvallei