Schouten geeft 40 procent PAS-ruimte nog niet vrij

In haar uitspraak van twee weken geleden was het Hof kritisch over het PAS. Het systeem op zich is wel toelaatbaar, vonden de rechters, maar de onderbouwing waaruit blijkt dat Natura 2000-gebieden geen schade ondervinden van de vergunbare activiteit moet veel zorgvuldiger.
Uitvoering kan door
Het Hof had een uitspraak gedaan als antwoord op vragen van de Nederlandse Raad van State, die enkele beroepsprocedures over het PAS behandelde. De Raad van State heeft aangekondigd op 14 februari 2019 een zitting te houden en daarna een definitieve uitspraak te doen over de toepassing van het PAS. De besluitvorming op basis van het PAS kan worden voortgezet, omdat de uitspraak van het Europese Hof op zichzelf geen reden vormt voor opschorting.
Maar tot die tijd ligt het tweede deel van het PAS-programma stil. PAS zou in twee fasen worden geplementeerd; bij aanvang in 2015 werd 60 procent van de beschikbare stikstofruimte vrijgegeven, en de andere 40 procent werd voorlopig aangehouden als bufferruimte. De onderbouwing van het PAS was nog niet helemaal rond bij aanvang van het programma, maar men ging er van uit dat men tot die tijd wel 60 procent van de beschikbare ruimte kon uitgeven zonder dat er onomkeerbare schade aan de natuur ontstond. Het plan was om de onderbouwing wel rond te krijgen voor juli 2018, zodat in die maand de resterende 40 procent ruimte ook kon worden vrijgegeven.
Onderbouwing
Maar de procedures bij de Raad van State hebben geleid tot vraagtekens of de onderbouwing zoals die nu is, wel voldoende is. De overheid wacht daarom met het uitgeven van die ruimte tot de uitspraak van die Raad.
Het ministerie heeft ondertussen wel, samen met de provincies, besloten dat vergunningen die geen aanspraak doen op die 40 procent bufferruimte, weer kunnen worden uitgegeven. Eerder hadden de provincies de uitgave van vergunningen gestopt, totdat het Europese Hof een uitspraak had gedaan over de geldigheid van het PAS.
Dat betekent dat voorlopig alleen in die gebieden waar nog een deel van de al beschikbaar gestelde 60% vrije ontwikkelingsruimte over is, vergunningen kunnen worden verleend. Daar waar die ruimte op is, worden geen vergunningen meer verleend die een beroep doen op ontwikkelingsruimte. Dit geldt niet voor prioritaire projecten, omdat daarvoor apart ruimte is gereserveerd.
Voorrang behandelen
De Raad van State stelde in mei 2017 prejudicie vragen over het PAS aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Daarbij werd het Hof verzocht de vragen met voorrang te behandelen, vanwege de grote gevolgen voor de economie en de natuurgebieden in Nederland. De Raad van State en de rechtbanken hebben op dit moment meer dan 200 zaken in behandeling. Zij hielden de behandeling aan in afwachting van de beantwoording van de prejudicie vragen door het Hof van Justitie.
Zie voor meer informatie debriefdie minister Schouten van LNV naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Donderdag houdt de Tweede Kamer een tussenevaluatie over het PAS.

Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.

Tekst: Monique van Loon
Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.
Beeld: RWS Beeldbank