Zelfvoorzieningsgraad vleeskuikenhouderij België naar 192 procent

Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt). Er vallen volgens Vilt een paar tendensen op: de opkomst van diverse labels, concepten of lastenboeken en het inzetten op kostenreductie in de gangbare vleeskuikenhouderij.
Het drukken van de kostprijs is erg belangrijk voor reguliere vleeskuikenhouders in Belgi zegt landbouweconoom Bart Verstrynge van het KBC. Door de sterke genetische vooruitgang en een betere voederconversie kunnen vleeskuikenhouders de kostprijs drukken.
Vierkantsverwaarding conceptkip
Naast reguliere vleeskuikens, bestaan er ook in Belgiconcepten. Bij een conceptkip gaat men vanuit een specifieke vraag van de consument op een alternatieve manier kippen houden, zegt Verstrynge. Daarbij ligt vaak de focus op extra dierenwelzijn, voedselveiligheid en kwaliteit. De meerwaarde die je zo crert, laat toe een hogere prijs voor dit product te vragen.
Volgens de landbouweconoom hebben die alternatieve systemen zeker hun voordelen, maar hij wijst ook op de risicos. Alles staat of valt bij de vraag naar dergelijke concepten en het aanbod daarop. Als het aanbod de vraag overstijgt, kan de meerprijs niet gerealiseerd worden. Daarnaast is de vierkantswaardering van dergelijke concepten niet altijd makkelijk, volgens Verstryne.