'Verplicht douchen verhoogt bewustwording'
![„Verplicht douchen verhoogt de bewustwording over hygiëne bij alle erfbetreders en voorkomt ziekte insleep door stalbetreders.” Dat zei vleeskuikenhouder Jules van Heugten uit Grathem (LB) woensdagavond 31 oktober tijdens de Pluimveeweb thema-avond Huisve](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/72/772/dsc03781.-detail.jpg)
Dat zegt vleeskuikenhouder Jules van Heugten uit Grathem (LB). Hij gaf woensdagavond 31 oktober een presentatie tijdens de Pluimveeweb thema-avond Huisvesting voor vleespluimveehouders in Horst (LB). Alle ruim 60 aanwezigen waren muisstil en luisterden aandachtig naar zijn verhaal.
Familie van Heugten moest hun bedrijf in het nabijgelegen Heythuysen verplaatsen. De gemeente bood hen een braakliggende kavel op het landbouwontwikkelingsgebied in Grathem aan. Van 2008 tot en met 2013 bouwden Jules en zijn vader daar in eigen beheer vijf nieuwe stallen voor in totaal 200.000 vleeskuikens. Alle vijf stallen staan parallel naast elkaar en zijn met een centrale gang aan elkaar gekoppeld. Bij de opzet van hun bedrijf was hygie aandachtspunt nummer n.
Zo moeten alle erfbetreders verplicht douchen en bedrijfskleding aan voordat ze een stal betreden. Dit geldt voor iedereen. Ook de dierenarts moet verplicht douchen voordat ze bloed tapt. Verplicht douchen, zorgt voor bewustwording over hygie bij alle erfbetreders en voorkomt ziekte insleep door stalbetreders, motiveert Van Heugten. De doorloopdouche bevindt zich aan de voorzijde van het bedrijf in de ontvangstruimte.
Schone en vuile weg
De vleeskuikenhouder werkt met een schone en vuile weg. De silos staan aan de achterkant van de stallen. Bulkwagens komen nooit voor op het schone gedeelte van ons bedrijf. Erfbetreders moeten hun auto op de parkeerplaats neerzetten en kunnen niet met hun auto op het schone gedeelte voor de stallen komen omdat hier een hek voorzit. Nadat erfbetreders de ontvangstruimte binnenlopen, kunnen ze doorlopen naar de kantine. Wanneer ze in de stal willen komen moeten ze eerst verplicht douchen in de doorloopdouche en vervolgens bedrijfskleding aantrekken.
Van Heugten plaatste de kadaverkoeling aan de noordoost kant van hun bedrijf gezet omdat de wind in Nederland meestal uit het zuidwesten komt. Zodoende wordt de lucht van hun kadavertonnen vrijwel nooit richting de stallen geblazen. Aan die weg aan de achterzijde van ons bedrijf is het bovendien een stuk rustiger dan aan de weg aan de voorzijde van ons bedrijf. Wanneer er veel kadavertonnen staan kunnen voorbijgangers een verkeerde indruk krijgen.
Met de kadavers loopt hij nooit over het schone gedeelte van zijn erf. In de achterkant van iedere stal zit een deur. Na iedere controleronde voert hij de kadavers door die deur af. Aan het eind van iedere dag brengt hij de kadavers naar de ton. Door voor de bouw na te denken over logische looplijnen verkleinen we de kans op ziekte in- en versleep.
RVS sectietafel
Na de nieuwbouw paste Van Heugten enkele dingen aan om hygiischer te werken. Zo hangt er in het kleine voerlokaal aan de achterzijde van iedere stal een RVS plaat met kettingen met een felle lamp erboven, die hij als sectietafel gebruikt. Vroeger deed ik sectie op een kuiken tussen het strooisel of op de grond in het voerlokaal en scheen ik met de zaklamp bij. De sectietafel met lamp erboven werk veel prettiger.
Boven de grote deur van iedere stal hangt een buitenlamp. Vroeger zaten hier regelmatig vogels op. Af en toe lag er een dag na het reinigen van het erf al weer poep onder de lamp. Van Heugten monteerde plastic pinnen bovenop de lamp. Dankzij deze simpele aanpassingen zitten er geen vogels meer op.
Vochtiger na het schoonspuiten
De binnenmuren van hun nieuwste drie stallen bestaan uit prefab betonelementen. Vanwege de kostprijs bestaan de binnenmuren van de oudste twee stallen niet volledig uit betonelementen. We hebben de luchtinlaatventielen erin gemetseld. We merken dat die stallen na het schoonspuiten iets vochtiger zijn dan de andere drie stallen. De buitenmuren van alle vijf stallen zijn gemetseld. Dat was een verplichting van de gemeente.
De pluimveehouder nodigde de verzekering en brandweer zowel voor als na afloop van de bouw uit om mee te denken over verbeteren van brandveiligheid. Ze wilden dat alle loopdeuren automatisch dicht zouden gaan om brandoverslag te vertragen. Daarop hebben we deurveren geplaatst. Ook mocht de afvalcontainer niet vlak tegen de gevel blijven staan. Hij verplaatste daarop de container. Daarnaast hangt er in ieder voerlokalen een brandblusser en in iedere stal hangen er nog twee.
Stofreductie
De vleeskuikenhouder blikte ook vooruit tijdens zijn presentatie. In de toekomst gaan we wellicht nog een keer zonnepanelen plaatsen als er een interessante subsidieregeling komt, vertelt hij. De overheid dringt erop aan dat het bedrijfsleven het energieverbruik verlaagd. Als dat verplicht wordt, investeren we wellicht in LED verlichting en misschien moeten we daglichtplaten plaatsen. Fijnstofreductie wordt volgens Van Heugten ook een steeds belangrijker item. Wellicht moeten we verplicht investeren in een fijnstofreducerende techniek.
Wanneer hij nieuw kon bouwen, zou hij niet veel dingen anders doen. We werken nu met Wesselmann heaters en vloerverwarming. Dat functioneert prima. Maar nu fijnstofreductie steeds belangrijker wordt, hadden we achteraf beter voor een warmtewisselaar kunnen kiezen.