DGF heffing valt volgend jaar veel lager uit

Dat schrijft de NVP donderdag 1 november in haar nieuwsbrief. De DGF heffingen zijn inmiddels bij vrijwel elke pluimveehouder op de mat gevallen. Een deel heeft alleen een heffing ontvangen voor de overgangsregeling, omdat in 2015 tot en met 2017 de heffing werd berekend op basis van gemiddeld aantal aanwezige dieren per jaar en vanaf 2018 weer terug wordt gegaan naar de heffingssystematiek uit de Productschapstijd: opzet per dier.
Hiervoor is gekozen omdat er veel discussie was over het gemiddeld aantal aanwezige dieren, waardoor een voorlopige heffing en definitieve heffing moesten worden opgelegd. Dat leverde veel extra uitvoeringskosten op, die aan de pluimveehouders werden doorbelast.
Overgang verloopt verre van vlekkeloos
Verandering van systeem betekent een overgang en die verloopt helaas verre van vlekkeloos. De NVP hamerde steeds op een goede communicatie vanuit de overheid (LNV en RVO) naar de pluimveehouders. Immers het is niet AVINED of NVP die deze heffingen opleggen en zouden daarom ook niet de uitleg daarbij hoeven te geven. RVO heeft beterschap beloofd over duidelijkheid in de heffingsbrieven en uitleg op de website, meldt de NVP.
Tot 1 juli was RVO bezig met een inhaalslag en vanaf 1 juli worden per twee maanden heffingen verzonden. Pluimveehouders krijgen dan een heffing over het aantal dieren wat zij in de afgelopen twee maanden hebben opgezet.
De NVP is nauw betrokken bij een oplossing voor het dreigende gevaar dat leghennenhouders en vermeerderaars omdat zij koppels veel langer aanhouden dan opfokkers en vleeskuikenhouders onevenredig veel moeten betalen van het tekort wat sinds 2014 was ontstaan door bestrijding van hoogpathogene vogelgriepuitbraken. Hoe dan ook blijven het extreem hoge heffingen in 2018, aldus de NVP.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders
Beeld: Ab Donker