Informatiesysteem transparante eierprijzen iStep vernieuwd
Dat zegt legpluimveehouder Koen van de Kerkhof uit het Brabantse Rijkevoort over iStep. De Brabantse legpluimveehouder is supertevreden over het transparante eiersysteem. Elke 4 5 weken voer ik mijn ontvangen eierprijzen in. Dat gaat heel gemakkelijk via de digitale factuur, je klikt de datum en nog enkele vakken aan en je krijgt een mooi overzicht van de betaalde prijzen van die periode", zegt de scharrelhennenhouder.
Vernieuwde site en systeem
Het eierprijzensysteem is vernieuwd: selecties zijn gemakkelijk te maken en het sorteren is eenvoudiger. Een gebruiksvriendelijker, toegankelijker en veiliger online prijsregistratiesysteem waarmee de pluimveehouder altijd op de hoogte is van de allerlaatste gedane transacties.
Betere onderhandelingspositie
De handel of de retail ontvangen de hoogste marges voor de eieren en pluimveehouders de laagste. Als pluimveehouder moet je weten wat er in de markt gebeurt om voldoende sterk te staan bij de onderhandelingen. Voor zowel de goede- als minder goede onderhandelaar kan iStep een hulpmiddel zijn, zegt Fred de Jongh, secretaris iStep.
Realtime onafhankelijke markt- en prijsinformatie leidt tot een sterkere onderhandelingspositie en uiteindelijk tot beter resultaat. Het doel van iStep is een betere eierprijs voor de legpluimveehouder via het verzamelen van actuele en betrouwbare informatie die legpluimveehouders zelf invoeren.
Beter Leven Scharrelprijs
Het prijzensysteem blijft continue in beweging en volgt de praktijk. De een ster Beter Leven scharrelprijs is vanaf deze week een apart houderijsysteem in iStep. BLK1 is duidelijk een aparte categorie en op deze manier kan er makkelijker op geselecteerd worden. Het zou niet goed zijn als de gangbare scharrel als leidraad daarvoor dient, legt Fred de Jongh uit.
Eerlijkste prijsvergelijking
Alert zijn in de markt is bittere noodzaak. Zeker in een markt waarin maar een klein aantal afnemers zijn. Veel pluimveehouders hebben te weinig oog voor de opbrengstprijs en reageren gelaten. Een verschil in opbrengstprijs van 10 cent per 100 eieren levert een aardig extra saldo op, zegt Leo Driessen, voorzitter iStep.
Koen van de Kerkhof: Als legpluimveehouders hebben we weinig mogelijkheden om prijzen te vergelijken en invloed uit te oefenen om de prijs omhoog te krijgen. iStep is daarvoor een hulpmiddel. Altijd eerlijke prijzen omdat die rechtstreeks vanaf de factuur ingeladen worden."
De database geeft ook inzicht in de ontwikkeling van de omvang van de leghennenstapel per soort en huisvestingssysteem in Nederland. Met dit marktinformatiesysteem kunnen leden rekening houden met hun eigen opzet van jonge hennen.
Eigendom pluimveehouders
iStep is een vereniging van, voor en door pluimveehouders. Leden pluimveehouders vergelijken anoniem de eierprijzen en zijn de enigen die de informatie in kunnen zien. De iStep-leden vertegenwoordigen 25 procent van het Nederlandse legpluimveebestand waardoor de gegevens betrouwbaar zijn.
Ik snap niet dat legpluimveehouders niet mee doen voor die 200 euro per jaar. Ik vind het continue eierprijzen kunnen vergelijken die 200 euro waard. Voor 4 euro per week weet ik waar ik sta met mijn eierprijs. Dat is het mij wel waard. Doe als legpluimveehouder mee: hoe meer cijfers hoe betrouwbaarder de prijzenzijn, zegt Koen van de Kerkhof.
Het systeem is eenvoudig geschikt te maken voor vleeskuiken- of vermeerderingsprijzen. Geteresseerde pluimveehouders kunnen altijd contact opnemen voor een presentatie bij een studieclub of aan huis.