Video: 'Gezondere leghennen dankzij vochtrijk voer'
We hebben dankzij het vochtrijke voer aan het einde van de ronde een betere schaalkwaliteit. Zo zien we minder breuk- en haarscheuren. Ook zijn de eieren aan het einde van de ronde meer gelijk van gewicht en zijn de voerkosten significant lager. Momenteel zijn de hennen 76 weken en ligt het legpercentage in onze proefstal op 92,5 procent en in de andere twee stallen op 91,5 procent, zegt Van Binsbergen. Voorgaande jaren haalde hij bij zowel witte als bruine hennen geen hoger legpercentage en hoger eigewicht in de proefstal.
In 2013 startte hij een proef voor Agrifirm in hun scharrelstal voor 8.000 hennen. In hun andere twee stallen waar ze in totaal 17.000 hennen houden, voeren ze gewoon voer.
Soliq, het vochtrijke voerconcept voor leghennen ontwikkeld door Agrifirm, Bonda en Roxell, werd in september 2013 gepresenteerd. Aan droog kernvoer wordt in een Bridolay voersysteem in de stal een vochtige, zure, eiwitrijke legmix toegevoegd, gemiddeld 20 procent. Door de spiraal in het Bridolay systeem mengt de legmix met het droogvoer. Dit leidt tot een licht vochtig mengsel, met gemiddeld 76 procent drogestof. Doordat grove en fijne deeltjes in het mengsel aan elkaar plakken, kunnen hennen niet meer selectief pikken.
Binnen 4 jaar terugverdiend
Normaal gesproken pikken de hennen vooraan het voercircuit de grove delen eruit. Nu krijgen ze alle nutriten binnen, waardoor je een uniformere koppel hebt, die je langer kunt aanhouden. Met het vochtrijke voer behaal je iedere koppel constante voorspelbare resultaten, zegt adviseur Willy Vloet van Agrifirm. Hij begeleidde de afgelopen jaren de drie leghennenbedrijven van Van Stiphout, Van Binsbergen en Gielen, die allen in n stal het vochtrijke voer voer(d)en.
Leghennenhouders die investeren in een RVS Bridolay voersysteem, aparte silo en een nieuwe computer om Soliq te voeren, hebben deze investering binnen vier jaar terugverdiend. In grote scharrelstallen van 60.000 hennen of meer zelfs sneller, pretendeert Vloet. Een RVS Bridolay systeem is een must omdat een gegalvaniseerd Bridolay systeem niet tegen de zuren in de legmix kan.
Daarnaast bevat het vochtrijke voer 11 procent meer co-producten en 12 procent minder soja, waardoor de CO2-uitstoot van het voer 5,1 procent lager is dan bij de standaard voeders. Zo dragen wij samen met de pluimveehouders die het vochtrijke voer voeren bij aan een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties.
Stal & Akker
Lees het hele achtergrondverhaal met de ervaringen van Adriaan van Binsbergen en Chiel Gielen met het vochtrijke voer aanstaande zaterdag 20 oktober in de regionale vakbladen Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf.Klik hier om een gratis proefnummer voor deze agrarische vakbladen aan te vragen.
Video
Bekijk in deze video de uitleg over het vochtrijke voerconcept.