'Hygiëne leidend bij opzet nieuw bedrijf'
De 38-jarige pluimveehouder houdt 200.000 reguliere vleeskuikens in vijf identieke stallen in Grathem (LB). Van 2008 tot en met 2013 bouwden hij en zijn vader in eigen beheer vijf nieuwe stallen. Jules van Heugten is woensdagavond 31 oktober de gastspreker op de Pluimveeweb thema-avond Huisvesting voor vleeskuikenhouders in Horst (LB). Hij vertelt dan waarom zijn vader en hij hun stallen in eigen beheer bouwden, de voor- en nadelen hiervan en over zijn succesvolle manier van hygiisch werken.
De familie had een gemengd bedrijf met vleeskuikens en aspergeteelt bij de bebouwde kom van het nabijgelegen Heythuysen. Van de gemeente moesten ze hun bedrijf verplaatsen. Van Heugten vroeg daarop een vergunning aan voor een bedrijf met 200.000 reguliere vleeskuikens. De bank stelde ons voor om een nieuw leghennenbedrijf te bouwen. Daar zagen ze meer heil in, blikt hij terug. Maar ik had meer met vleeskuikens. De familie zette haar plannen door. Bij de bouw van de eerste stallen werkte de bank mee. Bij de financiering van de laatste stal in 2013 was de bank terughoudender.
Hygie aandachtspunt nummer n
Bij de opzet van het bedrijf was hygie aandachtspunt nummer n. We werken met een schone- en vuile weg. Bulkwagens lossen het voer aan de achterkant van de stallen in de silos en komen zo niet op ons erf. Ook hebben we de kadaverkoeling aan de noordoost kant van ons bedrijf gezet omdat de wind in Nederland meestal uit het zuidwesten komt. Zodoende wordt de lucht van onze kadavertonnen vrijwel nooit richting de stallen geblazen.
Bovendien moeten alle erfbetreders eerst douchen voordat ze onze stal betreden. Daar zijn we sinds de opening van ons bedrijf in 2008 heel strikt in. Deze aanpak legt de jonge vleeskuikenhouder geen windeieren, gezien zijn technische resultaten. Benieuwd naar de resultaten van Van Heugten, kom dan naar de thema-avond in Horst. Dan vertelt hij ook wat hij anders zou doen als hij nu opnieuw een vleeskuikenbedrijf zou bouwen.
Brandpreventie
De thema-avond Huisvesting voor de vleessector begint om 19.30 uur met een presentatie over brandpreventie door brandonderzoeker en medewerker risicobeheersing Hans Peeters van de veiligheidsregio Limburg-Noord en John de Hoon (Interpolis) namensHet Verbond van Verzekeraars.
Peeters onderzoekt al jarenlang de oorzaken van stalbranden in (pluim)veestallen. Met preventieve maatregelen, kan een veehouder de kans op brand sterk verlagen, zegt Peeters. Tijdens hun presentatie gaan Peeters en De Hoon aan de hand van voorbeelden in op brandrisicos, preventie, (on-)mogelijkheden bij brandbestrijding, welke normen er gelden voor bouwmaterialen en waarom. Met bewustwording zet je al een grote stap, zeggen Peeters en De Hoon.
Om 21.00 uur start het laatste officie onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de deelnemers onder leiding van een van de thema-partners met elkaar in gesprek.
Avondprogramma:
19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Interactieve presentatie door brandonderzoeker Hans Peeters en John de Hoon
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door vleeskuikenhouder Jules van Heugten
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Huisvesting voor vleeskuikenhouders is aanstaande woensdagavond 31 oktober bij het Citaverde College, Spoorweg 8, 5963 NJ in Horst. De toegang voor pluimveehouders is gratis.Aanmelden kan hier.