WUR onderzoekt oorzaken vang- en laadletsel
Dat vertelde Jan Verhoijsen, voorzitter vleeskuikens van LTO/NOP donderdag 11 oktober tijdens de Pluimveerelatiedag in Veenendaal. Sinds juni vorig jaar controleert de NVWA extra streng op vang- en laadletsel bij vleeskuikens. Wanneer bij meer dan 2 procent van de vleeskuikens vangletsel wordt vastgesteld volgt een boete van 1.500 euro.
We willen als sector vang- en laadschade voorkomen. Maar over de oorzaken ervan is nog veel onduidelijk. Wageningen Livestock Research doet daar voor de sector onderzoek naar. Als is het nog niet zo eenvoudig de oorzaken te achterhalen, zegt Verhoijsen.
Volgens Verhoijsen gaat het wel de goede kant op. We kregen de afgelopen tijd signalen dat er minder vang- en laadletsel bij vleeskuikens wordt vastgesteld en dat er minder boetes volgen.
Onderzoek naar voetzoollaesies
WLR doet voor LTO/NOP ook vervolgonderzoek naar de oorzaken van voetzoollaesies bij vleeskuikens. Op een aantal vleeskuikenbedrijven kan het aandeel voetzoollaesies omlaag. De uitkomsten van het onderzoek moeten vleeskuikenhouders handvatten geven om het aandeel voetzoollaesies te verlagen, verklaart Verhoijsen.
Aantal salmonellabesmettingen verlagen
LTO/NOP krijgt van slachterijen en kipverwerkers steeds meer signalen dat met Salmonella Enteritidis (S.E.), Salmonella Typhimurium (S.T.) besmette kip steeds lastiger te verwaarden is. S.E. en S.T. besmetting zijn erg hardnekkig. Daarom roepen we alle ketenspelers op besmettingen te voorkomen en in het geval van een besmetting protocollen te volgen om een stal weer vrij te krijgen.
E vleeskuikenhouder gaf Verhoijsen mee dat het een optie is hiervoor te verzekeren en vroeg of LTO/NOP dat collectief wil oppakken. Dat kan, maar wanneer het relatief veel voorkomt, wil iedereen zich hiertegen verzekeren. En een half jaar later wanneer er nauwelijks besmettingen zijn, heeft niemand interesse om zich hiervoor te verzekeren. Wij vinden dat iedere pluimveehouder zelf moet beslissen of hij zich voor salmonella verzekert en gaan dit niet collectief op pakken.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Den Ouden Oirschot B.V.