Video: Geslachtsbepaling in ei gebruiksklaar: kuiken vijf keer duurder
Dat zei Martijn Haarman van Seleggt donderdag 11 oktober tijdens de Pluimveerelatiedag in Veenendaal. Het Duitse bedrijf Seleggt is een samenwerkingsverband van broedmachinefabrikant HatchTech, de Duitse supermarktketen Rewe en de Universiteit van Leipzig.
Geslachtsbepaling in het broedei is niet goedkoop, gaf Haarman eerlijk toe. Via een stempel op het consumptie-ei willen we de meerkosten terughalen. Wij verwachten dat veel consumenten bereid zijn een meerprijs voor dit ei te betalen.
Het ligt voor de hand dat de eerste consumptie-eieren in de Duitse handel zullen verschijnen. In Duitsland is er nog meer kritiek op het doden van eendagshaantjes dan in Nederland. In Duitsland geldt momenteel al een verbod op het doden van eendagshaantjes. Bij gebrek aan een alternatief wordt de praktijk nu nog gedoogd, maar zodra onze techniek operationeel is, verwacht ik dat er vanuit de politiek steeds meer druk komt om geen uitzonderingen meer te maken.
Kosten per ei stijgen met een cent
Wanneer ik een grove berekening maak en de eendagskuikens vijf keer zo duur worden, stijgen de kosten van ieder consumptie-ei met ongeveer een cent, zei een bezoeker uit de zaal. Wanneer consumenten een paar cent meer per ei willen betalen van leghennen waarvan de broertjes niet gedood worden, dan wordt het een succes en zouden alle ketenspelers er wel bij kunnen varen.
Seleggt test haar techniek van geslachtsbepaling in de broederij van Ter Heerdt hennen en kuikens in Zevenaar (GD) en in haar eigen broederij in Barneveld. Seleggt wil het uitbroeden van Seleggt legkuikens in eerste instantie zelf in de hand houden door het broedeiseksen als dienst aan broederijen te gaan verkopen. Seleggt heeft daarvoor een ruimte nodig binnen een broederij, waar Seleggt vervolgens zijn dienst uitvoert. De meerprijs van de consumptie-eieren moet door de afnemer worden afgerekend aan Seleggt. Op die manier nemen wij het opstartrisico voor onze rekening, licht Haarman toe.
'Leghennenhouder betaalt dezelfde prijs'
Door de constructie met Seleggt betalen opfokkers en leghennenhouders in eerste instantie een gangbare prijs voor Seleggt kuikens en hennen. Geen enkele opfokker koopt een eendagskuiken dat vijf keer zo duur is. Via deze constructie lopen opfokkers en leghennenhouders geen financieel risico, verklaart Haarman.
In de verdere toekomst kunnen legbroederijen de techniek ook in eigen broederij installeren. Voorwaarde is dat de hele broederij over moet naar Seleggt omdat we fraude en oneerlijke concurrentie willen voorkomen.
99 procent betrouwbaar
Bij de techniek van Seleggt wordt op dag 9 tijdens het broedproces een klein beetje embryo-urine uit het ei gehaald, zonder dat er een naald in het ei gestoken wordt. In ieder broedei zitten hele kleine gaatjes. Daar laten we een heel klein beetje urine uit stromen dat kleiner is dan een speldenknop. Na onderzoek van de urine kunnen we bepalen of er een haan of henkuiken in het ei zit.
De techniek is naar eigen zeggen 99 procent betrouwbaar. E procent van de haankuikens komt wel uit. Om een goed verhaal richting de maatschappij te hebben wil Seleggt niet dat die haankuikens direct na uitkomst gedood worden. We zoeken naar de optimale bestemming voor de haankuikens. We zouden ze kunnen laten opgroeien tot ze slachtrijp zijn. Al moeten we onderzoeken of er een markt voor is.
'Mogelijk interessant voor vleeskuikenbroederijen'
Haarman verwacht dat veel Duitse supermarkten de komende jaren overschakelen naar consumptie-eieren van Seleggt kuikens en hierna Nederlandse supermarkten zullen volgen. De techniek kan ook interessant zijn om haan en henkuikens te selecteren in broederijen voor ouderdieren en vleeskuikens. Al is dat allemaal nog toekomstmuziek gezien de hoge kosten. Als eerste richten we ons op legbroederijen.
Seleggt is het eerste bedrijf dat geslachtsbepaling in het broedei gebruiksklaar heeft. Andere bedrijven, die met geslachtsbepaling in het ei bezig zijn, hebben nog geen techniek die operationeel is. Eendagshaantjes laten opgroeien tot ze slachtrijp zijn en eendagskuikens doden direct na uitkomst is momenteel de enige concurrenten van Seleggt.
Veel bezoekers waren enthousiast over het verhaal van Haarman omdat er nu eindelijk een rel alternatief is voor het doden van eendagshaantjes dat op grote schaal toegepast kan worden. Al waren er ook enkele bezoekers sceptisch. Krijgen legpluimveehouders de meerkosten wel voldoende vergoed? Of draaien legpluimveehouder hier straks weer voor op waardoor hun concurrentiepositie verder verslechtert, vroegen enkelen zich af.
Video
In deze Duitstalige video legt Seleggt de werking van de techniek uit.
https://www.youtube.com/watch?v=YapoFVSzC9I
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek, YouTube Rewe Group