Kipster wil volgend jaar stal in België openen
Dat meldt hetVlaams infocentrum land-en tuinbouw(Vilt) donderdag 11 oktober. In september vorig jaar opende Kipster haar eerste stal in Oirlo (LB). Waar de stal in Belgikomt, is nog niet bekend. Dit is of in West-Vlaanderen of Belgisch Limburg.
Een Kipster-bedrijf telt drie keer minder kippen dan een gemiddeld kippenbedrijf. De dieren lopen er rond in een binnentuin met frisse lucht, daglicht, boompjes en struiken. Geen gestreste leghennen hier, maar kippen die na het leggen van hun eitje de hele dag binnen en buiten rond de boerderij kunnen lopen, net zoals vroeger, zeggen de oprichters tegen Vilt.
Klimaatneutraal ei
Het grote verschil met biologische bedrijven is dat we de rol van het dier hebben herdacht in het voedselsysteem, vertelt Ruud Zanders, medeoprichter van Kipster tegen Vilt. Leghennen op het bedrijf van Kipster in Oirlo (LB) worden uitsluitend gevoederd met restjes, via samenwerkingen met bijvoorbeeld industrie bakkerijen, waardoor er geen concurrentie is tussen mens en dier.
Aangezien zon 70 procent van de CO2-voetafdruk van een ei afkomstig is van het voer, wordt de afdruk volgens Zanders op die manier al met de helft gereduceerd. En door enkel met witte legkippen te werken, die minder eten, en zon 1.100 zonnepanelen in te zetten voor onze energiebevoorrading, benaderen we een klimaatneutraal ei.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land-, tuinbouw
Beeld: Bram Teeuwsen, Tom Schotman