'Kwaliteit broedeieren bepaalt kuikenkwaliteit'
Dat vertelde Marleen Boerjan, bedrijfsembryoloog Pas Reform, op het mini-symposium van de opfokkers en vermeerderaars donderdag 27 september in Lent (GD). Ze vertelde gepassioneerd een technisch verhaal met fotos en eieren ter verduidelijking.
Broedeiproductie bij vermeerderaar
Stress in de stal is nadelig voor de kwaliteit van het broedei omdat tijdens het eiproductieproces het embryo al begint te ontwikkelen, vertelde Boerjan. De tijd in de stal bij de vermeerderaar is van wezenlijke invloed. Vermijd stress en houdt vast aan routines in looproutes en dergelijke. De kwaliteit van het embryo bepaalt later ook de kuikenkwaliteit. Stress en ziekte in het koppel heeft invloed op schaalkleur, schaalkwaliteit en op uitkomstpercentage."
De optimale afkoeltijd van 41 naar 22 tot 25 graden Celsius is 5 tot 6 uur. De afkoelperiode is belangrijk voor de doorontwikkeling van het embryo zodat het sterk genoeg is om bewaard te worden. Raapmomenten, tocht in de legnesten en de bouw van de legnesten hebben invloed op de afkoelperiode van het broedei. Zijn de eerste eieren van de band kouder dan de volgende? Zoek de oorzaak en probeer er wat aan te doen, was n van de praktische tips.
Eierbewaring
Boerjan reist de hele wereld over. Ze triggerde de aanwezigen met de opmerking dat ze geen voorstander is van automatische legnesten wat rumoer uit de zaal opleverde. Meer broedeieren met haarscheuren en vuile eieren kunnen het gevolg zijn van automatische legnesten. Het gebruik van automatische legnesten is geen discussie in Nederland maar bekijk de legnesten en de eierbanden kritisch en focus op broedeikwaliteit, adviseerde ze.
Boerjan gaf praktische toelichting met een zaklampje; haarscheuren zijn gemakkelijk te zien maar ook de stand van de luchtkamer en vlekjes (motting) op de eierschaal wat duidt op stress tijdens de schaalvorming.
Haar advies voor eierbewaring is: 18 graden Celsius en 75 tot 80 procent luchtvochtigheid. De aandachtspunten voor de eierbewaring zijn:
- Niet direct tegen de muur: 10 tot 20 centimeter afstand
- Niet te dichtbij de verwarming
- Niet in directe luchtstroom van de koeling of bevochtiger
- Geen natte vloeren
Het insealen van pulptrays raadt Marleen Boerjan niet aan. Plastic isoleert en middenin hebben de eieren een hogere temperatuur. De hatchwindow, het moment tussen uitkomst eerste en laatste kuiken, is veel groter wat een negatieve invloed heeft op het uitkomstpercentage, lichtte de embryoloog toe.
Invloed koppelmanagement
Uit een onderzoek van ruim 500 koppels moederdieren bleken de volgende factoren van invloed op het uitkomstpercentage: voer, eibehandeling, ziekte en stalklimaat. Hoe ouder een koppel hoe groter de invloed van die factoren. Zaken waar niet alleen de vermeerderaar invloed op heeft, maar ook de voerfabrikant en broederij en die in samenspraak zo optimaal mogelijk gemaakt moeten worden. Betere kuikenkwaliteit kan door betere samenwerking door alle puntjes op de i te zetten.