Import legbatterijeieren uit Oekraïne neemt fors toe
Niet alleen ontstaat hierdoor oneerlijke concurrentie voor Europese pluimveehouders, de Europese consument eet ook meer legbatterijeieren dan hij beseft, vertelt pluimvee-econoom Peter van Horne van Wageningen Economic Research tegen Resource van Wageningen UR.
Waarom neemt die import vanuit de Oekrae toe?
De legbatterijeieren en producten van legbatterijeieren die in de EU worden geporteerd, zijn vaak afkomstig uit de Verenigde Staten en India. Sinds een paar jaar is Oekrae in opkomst. Je kunt daar heel goedkoop kippen houden, want al het voer wordt daar verbouwd, terwijl Nederland bijvoorbeeld de sojabonen voor kippenvoer importeert uit Brazili Daarnaast zijn arbeidskosten extreem laag en pluimveehouders hoeven zich niet aan strenge Europese wet- en regelgeving te houden. Gevolg is dat Oekranse eieren wel 25 procent goedkoper zijn. Daar komt bij dat de eierprijzen in Nederland door de fipronilcrisis in de eerste helft van dit jaar hoger lagen. Dus afnemers kijken elders."
Het is een doorn in het oog voor Nederlandse pluimveehouders. Is dat terecht?
Dat is begrijpelijk. Nederlandse pluimveehouders moeten aan allerlei regels voldoen op het gebied van dierwelzijn, milieu en voedselveiligheid. Terwijl andere landen, die deze regels niet hebben, goedkoop legbatterijeieren produceren en mogen exporteren naar Europa."
Dus de overheid heeft een soort dubbele standaard?
De EU snapt dat dit een probleem is en om de Europese markt te beschermen hanteert ze invoerheffingen die moeten worden betaald als het product Europa binnenkomt. Maar de EU wil ook graag handelen met Oekrae en heeft een paar jaar geleden een vrijhandelsakkoord afgesloten. Daarin staat bijvoorbeeld dat Oekrae 3000 ton eieren zonder invoerheffing kan exporteren. In ruil daarvoor gaan autos en machines weer die kant op. De Europese auto-industrie vindt het prachtig, maar het is jammer voor de kippenboeren. Als econoom ben ik voor vrije handel. Maar in het geval van kippen en eieren ontstaat hierdoor een heel oneerlijk speelveld. De heffing helpt wel wat, maar Oekrae kan zo goedkoop producen dat ze zelfs met de heffingen nog kunnen exporteren."
Kan je als consument iets doen?
Supermarkten verkopen geen legbatterijeieren, maar Oekranse eieren worden als eiproduct ingevoerd en dit wordt verwerkt in bijvoorbeeld sauzen, pasta, brood of gebak. Als consument heb je daar geen zicht op en het is ondoenlijk om bij elk product te gaan lezen of het scharrelei is. De retail zal dat moeten regelen, maar met duizenden verschillende producten is dat voor de supermarkt ook erg lastig. En de grote producenten zullen toch kiezen voor het goedkoopste eiproduct."
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Resource
Beeld: Ovostar