Bewustmaking en afbouwbeleid asbest in België
De productie en toepassing van asbest zijn in Belgiverboden sinds 1998 en 2001, maar er is nog ongeveer 2,3 miljoen ton asbesthoudende materialen aanwezig in gebouwen en infrastructuur. Zonder ingrijpen verwacht afvalstoffenmaatschappij OVAM dat asbesthoudende producten pas tegen 2070 grotendeels verdwenen zullen zijn.
Eenvijfde asbest in agrarische sector
Ongeveer 518.000 ton oftewel ruim een vijfde van de totale asbesthoeveelheid in Vlaanderen bevindt zich op boerderijen, vooral op staldaken. Landbouwadviesraad SALV schreef daarom mee aan een recent verschenen advies over het positief bevonden beleidsinitiatief Vlaanderen asbestveilig in 2040.
De mogelijkheid tot een veilige doe-het-zelfverwijdering van asbest, het wegnemen van administratieve zorgen en het voorzien in financie ondersteuning vormen de meest doeltreffende instrumenten om de afbouw van asbest in en rond landbouwbedrijfsgebouwen te stroomlijnen. Een algemene verwijderplicht voor asbest, ook in private constructies, werd in het vooruitzicht gesteld maar komt er niet.
Actieplannen
Het actieplan rust op volgende pijlers: asbestinventarisatie en versnelde verwijdering van risicovolle asbesttoepassingen, ondersteuning van asbestverwijdering, en een voorbeeldfunctie voor de overheid.
Tegen 2022 moet bij de verkoop van een gebouw een asbestinventaris worden opgemaakt. Tegen 2032 moet die er zijn voor alle gebouwen van voor 2001. Op de versnelde verwijdering van de meest risicovolle toepassingen wordt 2034 als tijdshorizon en 2040 als deadline gekleefd. De overheid neemt het voortouw in de eigen gebouwen.
Om tegen 2040 een asbestveilig Vlaanderen te realiseren, pakt de Vlaamse Regering de asbestafbouw aan via twee sporen:
- de verplichte opmaak van een asbestinventaris voor risicoconstructies;
- de uitrol van een flankerend en ondersteunend beleid.
De opmaak van protocollen per sector moet de afbouw van asbest versnellen.
Lees hier het advies asbestafbouwbeleid en de actieplannen.